Potrawy z ciastem francuskim

Potrawy z ciastem francuskim coraz częściej goszczą na naszych stołach. Dziś pomysł na mięso w cieście, które idealnie nadaje się zarówno na codzienny obiad, jak i wykwintną kolację.

Danie z ciasta francuskiego

Ciasto francuskie zwykle kojarzy się nam ze słodkimi rogalikami czy innymi wypiekami, jednak doskonale smakuje także w wersji na słono. Możemy z niego przygotować np. idealne do czerwonego barszczu paluszki oraz tarty w różnej odsłonie. Z ciasta francuskiego przygotujemy również ekspresową pizzę oraz szereg innych potraw, w tym mięsne rolady, zapiekanki oraz pieczeń.

filet-z-kurczaka-w-ciescie

Kurczak w cieście przepis

Pomysłem na szybkie i bardzo efektowne danie jest pierś kurczaka w cieście francuskim.

Składniki:

  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • cebulka dymka
  • 4 plastry żółtego sera
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • jajko
  • sól i pieprz
  • świeża kolendra

Filety umyj i oprósz solą oraz pieprzem. Ciasto francuskie przekrój na mniejsze kwadraty tak, aby po ułożeniu na nim jednej piersi z każdej strony pozostało około 10 cm ciasta. Ułóż pierś na cieście francuskim i posyp pokrojoną dymką oraz obłóż żółtym serem. Brzegi ciasta ponacinaj ostrym nożem w odstępach około 2 cm i zapleć na krzyż pozostawiając kilkumilimetrowe przerwy pomiędzy kolejnymi paskami ciasta, tworząc coś na kształt warkocza.

Piersi w cieście francuskim3

Mięso posmaruj żółtkiem i ewentualnie posyp mieloną ostrą papryką, sezamem lub innymi przyprawami. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45 minut. Podawaj udekorowane świeżą kolendrą.

Filety z kurczaka w cieście zadowolą nawet najbardziej wybredne gusta. Aby urozmaicić smak dania możemy dodatkowo nafaszerować filety ulubionymi dodatkami np. papryką, ogórkiem kiszonym lub owinąć w boczek lub szynkę parmeńską.

Mięso w ciescie francuskim możemy podawać np. z różnorodnymi dipami i sosami oraz sałatkami.

Potrawy z ciastem francuskim to ciekawy pomysł na niebanalne danie. Urozmaiceniem codziennego menu może stać się także zapiekanka na cieście francuskim lub rolada z mięsa mielonego w cieście francuskim.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *