Bitki ze schabu w sosie
Bitki ze schabu w sosie to nie tylko dietetyczne, ale także smaczne danie na codzienny i świąteczny obiad. Jak przygotować bitki ze schabu?
Przepis na bitki
Składniki:
- 1 kg schabu
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- Sól oraz pieprz
- Łyżeczka mielonego kminku
- Kilka łyżek mąki
- 3 łyżki oleju
Bitki wieprzowe ze schabu
Sposób przygotowania:
Mięso umyj, osusz i pokrój na 1 cm plastry oraz delikatnie rozbij tłuczkiem (przez folię spożywczą). Każdy kawałek mięsa obtocz w mące i podsmaż na złoty kolor. Mięso przełóż do rondla lub brytfanki i dopraw solą, pieprzem oraz kminkiem posypując każdy z kawałków mięsa przyprawami. Na pozostałym na patelni oleju podsmaż pokrojoną cebulę i czosnek, dodaj do mięsa po odsączeniu z oleju i całość zalej zimną wodą tak, aby zakryła ona mięso. Doprowadź do wrzenia i dodaj ziele angielskie oraz liść laurowy. Duś pod przykryciem około 20 minut, a następnie zdejmij pokrywkę, aby odparował nadmiar wody – zyskasz wówczas naturalny sos, do które nie trzeba już dodawać mąki.
Przepis na bitki ze schabu – propozycja podania
Bitki ze schabu doskonale komponują się z ziemniakami z wody, kaszą gryczaną lub jęczmienną, ryżem oraz świeżą surówką z kiszonej kapusty, ogórkami kiszonymi i buraczkami ćwikłowymi lub buraczkami zasmażanymi.
Smacznego!
Nie wiem jak Wam ale mnie zależy na jakości produktów, dlatego zaufałam serwisowi xxxxxx gdzie oprócz różnorodnych przepisów, można dostać potrzebne produkty do domu i to całkowicie za darmo. Wiedzieliście o tym?