Chleb żytni na zakwasie

Posiadając już swój własny pieczołowicie przygotowany zakwas naturalne jest, iż chcielibyśmy go w jakiś sposób wykorzystać. Nie zawsze jednak posiadamy odpowiednie umiejętności, by bawić się w jakieś trudne dzieła kulinarne i podboje ? dlatego właśnie pragniemy zaprezentować Wam jeden z najprostszych przepisów na przygotowanie chleba żytniego. Absolutnie każdy, nawet ten nieposiadający kulinarnych uzdolnień, powinien poradzić sobie z jego przygotowaniem.

chleb-zytni-razowy1-600g

Co będzie nam potrzebne do upieczenia takiego chleba?

  • Zakwas ze 100ml wody i 100g mąki żytniej ? 4 łyżki.
  • 1/5kg mąki żytniej (razowej)
  • 400ml ciepłej wody
  • 1/5kg mąki pszennej (500)
  • 1 łyżka płatków migdałowych
  • 1 łyżka pestek słonecznika
  • Inne suche składniki (jeżeli chcemy, by znalazły się w chlebie)
  • sól

Sposób przygotowania

Na samym początku pieczenia wyjmujemy miskę, w której umieszczamy wodę, sól oraz nasze cztery łyżki zakwasu. Wsypujemy do niej również oba rodzaje mąki, a także inne składniki ? płatki migdałowe i pestki słonecznika.

Z tych składników wyrabiamy ciasto (robimy to tak dokładnie, jak to tylko możliwe) ? formujemy z niego bochenek o dowolnym kształcie, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na 9 godzin (minimalnie 8, a optymalnie 9), by wyrosło.

Gdy tak się stanie, wkładamy ciasto do podgrzanego piekarnika (170 stopni C) i pieczemy do czasu, kiedy nie nabierze odpowiednio brązowego koloru i nie stanie się chrupiące (będzie to widoczne).

W ten sposób pozyskamy własny, bardzo smaczny i chrupiący chlebek. Pamiętajmy, by poczekać z krojeniem do czasu, gdy całkowicie ostygnie.

Komentarze

  1. Fanka Gotowania napisał(a):

    Artykuł rewelacyjny, tak samo jak te urzekające zdjęcia. Myślę, że będę częściej zaglądała na stronę.

  2. zyg55 napisał(a):

    Witam.
    Nie rozumiem w tym przepisie tego sformułowania “1/5 kg”.
    Czy to oznacza jedna piąta kilograma =0,20 kg czy
    inaczej rozumując to jest półtora kilograma. Według mnie bardzo nieprecyzyjne określenie wagi w przepisie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *