Ciastka z masła orzechowego z kawałkami czekolady
Ja osobiście zdecydowałam się podwoić ten przepis i zrobiłam po prostu większe ciastka.
Składniki:
- 1 1/2 szklanki mąki uniwersalnej
- 1/3 szklanki owsu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 szklanka masła orzechowego
- 1 szklanka brązowego cukru
- 1/2 szklanki niesłonego masła (1 sztuka) w temperaturze pokojowej
- 1/4 szklanki miodu
- 1 jajko
- 1 łyżeczka olejku waniliowego
- czekolada (ilość według uznania)
Przygotowanie
Mieszamy mąkę, owies, sodę oczyszczoną oraz sól w średniej misce, a następnie używamy miksera, by ubić masło orzechowe, brązowy cukier, masło, miód, jajko i olejek waniliowy w większej misce (robimy to do czasu, gdy uzyskamy jednolitą konsystencję). Suche składniki dodajemy do tych zmiksowanych i mieszamy, a następnie dodajemy kawałki czekolady, również mieszając. Przykrywamy ręcznikiem oraz chłodzimy w lodówce do czasu, gdy ciasto nie przestanie być klejące – około 30 minut.
Podgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni, a następnie pokrywamy masłem papier do pieczenia (jak największy). Używając dłoni formujemy ciastka w kulki i układamy je na papierze. Wkładamy do piekarnika i pieczemy do czasu, gdy nie pozyskają odpowiedniej formy – powinny ją osiągnąć po około 12 minutach. Wyjmujemy z piekarnika, chłodzimy ciastka przez 5 minut na papierze, a następnie zdejmujemy i jeszcze przez jakiś czas chłodzimy.
Dodaj komentarz