Ciasto kopiec kreta przepis
Ciasto kopiec kreta doskonale sprawdzi się, jako codzienny deser i odświętne uwieńczenie wystawnego posiłku. Jak przygotować domową wersję popularnego ciasta z proszku? Kopiec kreta to jedno z tych ciast, na które zawsze mamy ochotę. Połączenie owoców, smacznego kremu oraz innej niż zwykle formy sprawia, że chętnie częstujemy nim naszych gości oraz sami z ochotą sięgamy po kolejny kawałek.
Kopiec kreta domowy
Przygotowanie tego deseru nie wymaga specjalnych umiejętności. Przedstawiony poniżej przepis nie zawiera tradycyjnie dodawanych do ciasta bananów, ale truskawki – możecie dodać dowolne miękkie owoce sezonowe oraz np. dżem dla urozmaicenia smaku.
Przepis na kopiec kreta domowy – składniki
- 20 dkg mąki tortowej
- 3 duże jajka – wcześniej powinny być wyjęte z lodówki i ogrzane do temperatury pokojowej
- 15 dkg miękkiego masła
- 15 dkg cukru pudru
- 2 łyżki naturalnego kakao
- 2 łyżki startej na tarce czekolady
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 190 ml mleka w temperaturze pokojowej
Powyższe składniki wystarczą na wypełnienie tortownicy o średnicy ok. 25 cm. Teraz przepis na Ciasto kopiec kreta – masa
- 1/2 litra śmietany 30 % (kremówka)
- 5 dkg gorzkiej czekolady
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka żelatyny (rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody)
- Owoce – w tym przypadku truskawki
Kopiec kreta z bananami
Sposób wykonania – ciasto – Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (góra – dół, bez termoobiegu). Składniki suche – mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao przesiać przez sito. Masło, cukier puder oraz cukier waniliowy utrzeć mikserem na puszystą i gładką masę.
Przepis, który warto znać: Jak zrobić chrupiące gofry
Żółtka oddzielić od białek, dodawać po jednym żółtku do maślanej masy nie przerywając miksowania. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji dodawać stopniowo przesiane składniki suche stale miksując. Na koniec dodać startą na drobnej tarce czekoladę i całość jeszcze raz wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do przygotowanego ciasta, delikatnie wymieszać łyżką.
Ciasto wlać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (opcjonalnie formę można wysmarować masłem i oprószyć kakao) Wstawić do nagrzanego wcześniej piekarnika – piec około 45 minut – nakłuć patyczkiem, jeżeli będzie suchy i czysty ciasto jest gotowe.
Ciasto kret
Sposób wykonania masy – Żelatynę rozpuścić w dwóch łyżkach gorącej wody i odstawić do przestygnięcia – powinna być letnia. Śmietanę ubić w wysokim naczyniu, dodać cukier oraz letnią żelatynę, jeszcze chwilę ubijać. Na koniec dodać startą na grubej tarce gorzką czekoladę, delikatnie przemieszać.
Wystudzone ciasto wyjąć z formy, przeciąć, aby spód posiadał około 3 cm wysokości. Wydrążyć środek spodu pozostawiając wyższe ranty. Na spodzie ułożyć owoce (aby uniknąć nasiąkania spodu ciasta sokiem można posmarować go dżemem i dopiero ułożyć truskawki). Na owoce wyłożyć masę śmietanową tworząc niewielki kopiec bądź babeczki kopce kreta.
Przepis na kopiec kreta na blache
Pozostałe ciasto pokruszyć i obsypać nim powstały kopiec, lekko docisnąć formując kształt. Ciasto przed degustacją należy schłodzić, aby masa związała. Przechowywać w lodówce.
Dodaj komentarz