Cynamon – ciekawostki, wartości i właściwości odżywcze
Cynamon jest jedną z przypraw pochodzących z gałęzi drzew (zwanych Cynamonowcami). Pochodzi z Ameryki Południowej i Południowo-Wschodniej Azji, a obecnie występuje w dwóch różnego rodzajach. Ten pierwszy jest częściej wykorzystywany w krajach zachodu, natomiast drugi – pochodzący z Chin i tańszy – stosuje się na całym świecie, w tym również w Polsce.
Pierwsze oznaki wykorzystywania cynamonu datuje się na 2000 rok przed narodzinami Chrystusa – jak się uważa, wtedy była to bardzo cenna, a zarazem ceniona w świecie kulinarnym przyprawa. W Średniowieczu lekarze wykorzystywali ją do leczenia pomniejszych dolegliwości, jak kaszel, bóle stawów czy bóle gardła.
Wpływ na zdrowie
Współcześnie uważa się, że cynamon posiada bardzo dużo właściwości zdrowotnych – głównie z tego powodu używa się go jako wspomagacza w walce z wymiotami, biegunką, różnego rodzaju infekcjami oraz grypą. Cynamon doskonale sprawdza się u osób z podwyższonym cukrem, doskonale go obniżając.
Cynamon nie tylko pozwala ustabilizować poziom glukozy w krwi, ale także w znacznym stopniu zredukować cholesterol – jest doskonałym składnikiem każdej diety, gdyż pozwala w jakimś stopniu przeciwdziałać jej ewentualnym negatywnym efektom.
Cynamon utożsamia się przede wszystkim w walce z chorobą Alzheimera – jak udowodnili amerykańscy naukowcy, jego spożywanie jest w stanie zahamować rozwój choroby, a w najgorszym przypadku znacznie go spowolnić. Jak z kolei wykazali naukowcy z Indii, cynamon może być efektywny w walce z HIV-em.
Opisywana przyprawa jest w stanie zredukować negatywny wpływ, jaki mają na nasz organizm potrawy o wysokiej zawartości tłuszczu.
Używanie cynamonu
Współcześnie cynamon stosuje się w bardzo wielu pokarmach – nie tylko jako coś dodającego im smaku, ale także zwiększającego ich przydatność do spożycia (cynamon jest znany z tego typu właściwości). Najczęściej wykorzystuje się go jako dodatek do różnego rodzaju przetworów mlecznych, a także najróżniejszych ciast. Wielu ludzi może go utożsamiać z ciasteczkami, zwłaszcza tymi przyrządzanymi na Święta Bożego Narodzenia.
Dodaj komentarz