Czym kierować się przy wyborze kawy?

Szukasz idealnej kawy, która zapewni Ci nie tylko doznania związane z walorami smakowymi, ale także maksimum korzystnych właściwości? Dowiedz się, na co zwrócić uwagę wybierając mieszanki pobudzające oraz jakie czynniki mają ogromny wpływ na to, jaki smak uzyskasz w trakcie parzenia kawy. 

Kawa w domu jak z prawdziwej kawiarni!

Kawa to napój, którego nie może zabraknąć o poranku, gdy potrzebna jest solidna dawka pobudzenia. Jest to również idealna propozycja na popołudniową przerwę w pracy czy spotkanie ze znajomymi. Przygotowanie pobudzającej esencji nie wymaga wiele, jednak istnieje kilka czynników, mających wpływ na to, czy jej smak będzie przypominał ten z ulubionej kawiarni. Warto pamiętać o tym, aby kawę w domu przyrządzić za pomocą sprawdzonego urządzenia. Wysoka jakość sprzętu ogranicza przedostawanie się do napoju niechcianych aromatów i pozwala na wydobycie maksymalnej ilości korzystnych właściwości ziaren. W sklepie internetowym Cafe Silesia znajdują się światowej klasy akcesoria do parzenia zarówno kaw alternatywnych, jak i klasycznych. W zależności od preferencji, w ofercie można znaleźć między innymi:

  • ekspres ciśnieniowy,
  • ekspres kolbowy,
  • ekspres automatyczny,
  • kawiarkę,
  • Chemex,
  • french press,
  • dipp,
  • aeropress.

Jak wybrać kawę? 

Poza tym, że na smak parzonej w domu kawy ma wpływ urządzenie, które umożliwia jej przygotowanie, najważniejszy jest jednak wybór samej mieszanki. Podczas zakupu warto zwrócić uwagę na kilka istotnych czynników, których uwzględnienie może znacząco poprawić smak parzonego później napoju. 

Rodzaj kawy

Na całym świecie najbardziej popularne są dwa rodzaje kawy: Arabica i Robusta. Warianty różnią się od siebie nie tylko wyglądem zewnętrznym, ale i intensywnością w smaku oraz zawartością kawy. Arabica przypadnie do gustu miłośnikom słodszych i delikatniejszych odmian napoju pobudzającego, Robusta natomiast doskonale pobudzi kubki smakowe osób, które cenią sobie wyraziste i gorzkie esencje. 

Postać ziaren

Decydując się na kawę wysokiej jakości, zdecydowanie dobrze jest wybrać produkty w postaci nierozdrobnionej. Wykorzystanie kawy ziarnistej i zmielenie jej wyłącznie przed rozpoczęciem procesu parzenia, sprawia, że przygotowywany napój jest znacznie bardziej aromatyczny. Produkty te zachowują również swoją świeżość na dłużej, co wpływa także na ostateczny smak esencji. Dodatkowo niezmielone mieszanki umożliwiają dostosowanie stopnia mielenia do metody, za pomocą której parzona jest kawa.  

Stopień palenia mieszanki

Proces przygotowywania kawy do sprzedaży obejmuje palenie ziaren. W ofertach producentów można znaleźć mieszanki jasno, średnio oraz ciemno palone. To, którą z nich należy wybrać, uzależnione jest od tego, z jakiego sprzętu korzysta się w trakcie przygotowywania napoju pobudzającego. Przykładowo właściciele kawiarki powinni sięgać po jasne ziarna, natomiast ciemne znacznie lepiej sprawdzą się podczas parzenia kawy w ekspresach. 

Smak i aromat

Kawy różnią się od siebie nie tylko stopniem palenia ziaren oraz ich postacią, ale również wariantami smakowymi. Dostępne są mieszanki wzmocnione o bardziej kwiatowe i słodkie nuty, jak i produkty, które charakteryzują się większą goryczką. Należy pamiętać, że decydując się na mieszanki urozmaicone, dobrze jest wybrać takie, które posiadają naturalne posmaki, a nie sztuczne barwniki. Te pierwsze bowiem nie pogorszą bowiem aromatu napoju, a jedynie go wzmocnią. Szczególnie polecana jest kawa z Włoch ze względu na swój niezwykły smak.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *