Dieta bezglutenowa co można jeść?

Dieta bezglutenowa co można jeść? Dieta bezglutenowa jest jedynym sposobem na uniknięcie objawów alergii na to białko, u osób cierpiących na celiakię, dieta bezglutenowa jest na chwilę obecną jedynym dostępnym lekarstwem. Jak ułożyć menu bezglutenowe?

W jakich produktach jest gluten?

Bezglutenowa dieta polega na całkowitym wyeliminowaniu z codziennego jadłospisu produktów zawierających gluten, które w swoim składzie posiadają dodatek naturalnych lub przetworzonych ziaren zbóż, takich jak: pszenica, jęczmień, orkisz, owies, żyto.

Wykaz produktów bezglutenowych

Dieta bezglutenowa co można jeść – w przypadku osób cierpiących na chorobę trzewną, nawet najmniejsza domieszka białka tych zbóż jest niebezpieczna. Osoby nietolerujące glutenu powinny wystrzegać pieczywa zwykłego, kasz jęczmiennych oraz manny, mąk żytnich, orkiszowych, pszennych, kawy zbożowej, otrębów pszennych, ciastek, herbatników, paluszków, wędlin typu kaszanka, makaronów z mąki pszennej i razowej, a nawet opłatka komunijnego.tabela-page-001

Co można jeść na diecie bezglutenowej?

Osoby uczulone na gluten mogą uwzględnić w swoim menu produkty takie jak: soja, jaja, tapioka, mleko i jego bezglutenowe przetwory, ziemniaki, orzechy, kasze gryczane oraz jaglane, mąka kukurydziana, ryżowa i ziemniaczana, amarantus, ryby, oliwa z oliwek, płatki kukurydziane bezglutenowe, ryż i jego pochodne, miód, owoce, mięso, wędliny szlachetne, makarony bezglutenowe, ciastka bezglutenowe, warzywa, cukier, kawa naturalna i kakao.

Jadłospis bezglutenowyimages

Produkty, które nie zawierają w swoim składzie glutenu (bezglutenowe zboża), można bez problemu znaleźć na sklepowych półkach i dla ułatwienia zakupów są one oznaczone międzynarodowym symbolem „ przekreślonego kłosa”. W produktach oznaczonych w ten sposób, zawartość glutenu nie może wynosić więcej niż 20mg na 1 kg (20 ppm).

Warto pamiętać, że produkty naturalnie bezglutenowe mogą zostać nim zanieczyszczone , chociażby rosnąc w sąsiedztwie samosiejek zbóż zawierających gluten, lub w czasie produkcji. Aby zminimalizować ryzyko nieświadomego spożycia produktów z glutenem, należy zastosować się do kilku zasad m.in.:

  1. Wybierać produkty, które są oznaczone czytelną etykietą z przekreślonym kłosem, tylko od wiarygodnych firm.
  2. Czytać etykiety wybieranych przez nas produktów oraz wybierać taką żywność, w której skład nie wchodzi żadnej podejrzany składnik.
  3. Kupować produkty u specjalistycznych producentów żywności bezglutenowej. Osoby chore na celiakię muszą pozostać na diecie bezglutenowej do końca swojego życia, więc znalezienie dobrych sklepów z żywnością bezglutenową wydaje się być jednym sposobem na uniknięcie pogorszenia stanu zdrowia.

Niestety często podążając za modą bez żadnych wskazań medycznych wybieramy dietę bez glutenu. Jest to sporym błędem, gdyż wbrew pozorom gluten jest dla osób zdrowych bardzo wartościowym białkiem, więc jego całkowita eliminacja z diety może przynieść więcej szkody niż pożytku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *