Dieta na wakacje

Dieta letnia jest bardzo przyjemna, gdyż nie wymaga tylu wyrzeczeń. W lecie częściej sięgamy po owoce i warzywa, a także więcej się ruszamy, dlatego zgubienie kilku zbędnych kilogramów nie stanowi większego problemu. Jak powinna wyglądać zdrowa dieta na wakacje?

Dieta szybko odchudzająca

Odpowiednia dieta na lato powinna składać się z węglowodanów, nienasyconych tłuszczów i białka w odpowiednich proporcjach.  Białko w organizmie stanowi zapasowe źródło energii na w przypadku kiedy kończą się węglowodany, ale jego nadmiar organizm kumuluje jako dodatkowe kilogramy.

Efektywna dieta

Dobrym źródłem białka są produkty zwierzęce i roślinne, chociaż dużo lepszym białkiem jest to pochodzenia roślinnego, gdyż jest łatwiej przyswajalne i zawiera dużo więcej błonnika.

W przypadku produktów pochodzenia zwierzęcego, najlepiej wybierać chude mięso takie, jak drób, królik i cielęcina – jest ono najmniej kaloryczne, natomiast wołowina i wieprzowina dostarczają do organizmu najlepiej przyswajalne żelazo, jednak zawierają dużo więcej kalorii i są ciężko strawne.

Czerwone mięso powinno się jeść raz w tygodniu, a w pozostałe dni najlepiej zamienić je rybami lub mięsem białym.

Jakie warzywa na odchudzanie?

Composition with raw vegetables in wicker basket isolated on white

Powszechnie wiadomo że owoce i warzywa są skarbnicą witamin i soli mineralnych, dlatego w trakcie lata, kiedy ich różnorodność jest duża, warto częściej po nie sięgać.

Dieta na ładną ceręantyoksydanty takie, jak witamina C, E i beta- karoten, zawarte w owocach i warzywach, zwalczają wolne rodniki oraz nadają skórze młody wygląd. Warto jeść cukinię, brokuły, kapustę, szpinak, porzeczki, natkę pietruszki, truskawki i owoce cytrusowe, ponieważ są one bogate w witaminę C.

Witaminę E możemy znaleźć w takich warzywach jak dynia, biała kapusta, botwina i brukselka. Z kolei źródłem beta – karotenu są kabaczki, marchewki, morele oraz brzoskwinie.

Dieta warzywa i owoce

Warzywa i owoce są niskokaloryczne, więc można podjadać je bez ograniczeń. Wyjątek stanowią banany, winogrona, czereśnie, mandarynki i awokado, które dostarczają do organizmu sporą ilość kalorii. Owoce i warzywa najlepiej jadać na surowo albo w postaci soku.

Dieta na wakacje uwzględnia także węglowodany złożone, które zawierają błonnik. Dostarczyć do organizmu węglowodany można jedząc gruboziarniste makarony i kasze, pełnoziarniste pieczywo oraz przygotowując potrawy z nieoczyszczonej mąki.

Jak mądrze się odchudzać?

Latem warto jeść także tłuszcze nienasycone, których źródłem są ryby morskie i oleje, najlepiej rzepakowy i oliwa. W tej ciepłej porze roku nie wolno zapominać o stałym uzupełnianiu wody, której nasz organizm nie magazynuje. W ciągu dnia powinno się wypijać około 2 litry wody i stale uzupełniać płyny. Idealnym wspomaganiem diety jest także zielona herbata oraz wszelkie napary ziołowe, które przyśpieszają trawienie i pomagają uporać się z niestrawnością spowodowaną np. daniami z grilla.

Komentarze

  1. Biowitalni napisał(a):

    W wakacje czasem ciężko się powstrzymać, zwłaszcza w nadmorskich kurortach, bo zapach grilla roznosi się wszędzie. Trzeba mocnego samozaparcia, żeby dietę tak czy siak utrzymać 🙂

  2. Marta napisał(a):

    W wakacje powinno się jeść dużo owoców i warzyw. To sezon na te produkty, dlatego warto z tego korzystać 🙂 Ja uwielbiam truskawki, maliny i… kalarepę 🙂

  3. Guiltfree napisał(a):

    Zdrowa dieta i wakacje. Nie przesadzajmy – czasem raz na jakiś czas nie zaszkodzi zjeśc tak zwane “cokolwiek” z grilla 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *