Dieta przeciw rakowi

Dieta przeciw rakowi pozwala znacznie ograniczyć ryzyko rozwoju chorób nowotworowych oraz skutecznie wspomaga podczas stosowanego leczenia.

Co jeść, aby aktywnie chronić się przed rakiem?

Nowotwory w dużej mierze związane są ze sposobem odżywiania i trybem życia. Wszelkie używki, przebywanie z zanieczyszczonym środowisku oraz zła dieta to główne czynniki rozwoju nowotworów u osób dorosłych. Rak to także choroba dziedziczona w genach (jeżeli w naszej rodzinie były przypadku chorób nowotworowych prawdopodobieństwa, że sami także zachorujemy zwiększa się nawet o 50%).

Badania naukowe dowodzą o wpływie spożywanych produktów na stan funkcjonowania naszego zdrowia. Nowa dieta, bogata w produkty antyrakowe pozwoli na zminimalizowanie prawdopodobieństwa zachorowania na raka.

Dieta przeciw rakowi powinna uwzględniać zmniejszenie ilości spożywanego cukru i tłuszczy. W temacie cukier a rak wyniki badań jednoznacznie wskazują go, jako produkt sprzyjający rozwojowi raka. Prawdziwa dieta antyrakowa stosowana w profilaktyce oparta jest na produktach roślinnych (to owoce i warzywa zawierają naturalne antyoksydanty, które blokują rozwój komórek rakowych), chudym mięsie, rybach oraz zdrowych tłuszczach, które są źródłem cennych witamin, minerałów i innych niezbędnych do zachowania dobrego zdrowia składników odżywczych.

Dieta antynowotworowa

Sposób odżywiania, który ma chronić nas przed rakiem uwzględnia również produkty zawierające błonnik – to cenny węglowodan, który chroni przed rakiem jelita grubego. Produkty bogate w błonnik to m.in. produkty zbożowe, otręby, nasiona roślin strączkowych, suszone morele.

Antyrakowa dieta

Sprzymierzeńcem w dążeniu do zminimalizowania rozwoju nowotworów jest także żywność bogata w witaminy A, C, E (naturalne antyoksydanty) oraz pierwiastki selen i magnez. Wykazują one zdolność usuwania wolnych rodników z organizmu. W profilaktyce należy pamiętać by żywność antyrakowa była świeża i dobrej jakości, jest to gwarancja dostarczenia organizmowi cennych minerałów i witamin.  By uchronić się przed rakiem nie wystarczy tylko dieta przeciwnowotworowa, istotne jest również rozstanie się z nałogami, zwłaszcza rzucenie palenia tytoniu, prowadzenie aktywnego trybu życia, unikanie żywności wysoko przetworzonej, fast-foodów, nadmiaru alkoholu, a także bogatych w cukry i tłuszcze trans słodyczy.

One Response to Dieta przeciw rakowi

  1. edyta napisał(a):

    przeciw nowotworowo działa wyciąg z modrzewia dahurskiego, uznany jest za najsilnieszy antyoksydant

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *