Domowa granola przepis
Szukasz prostego i szybkiego przepisu na domową granolę? Dziś domowa granola przepis dla początkujących w kuchni.
Granola przepisy
Przegotowanie domowej granoli jest banalnie proste – wystarczy kilkanaście minut, aby zrobić zdrowe i pyszne platki sniadaniowe.
Domowe musli przepis
Jak zrobić granole? Do przygotowania domowej granoli potrzebujesz:
Musli granola – składniki
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1 szklanka płatków jęczmiennych
- 1 szklanka płatków kukurydzianych
- 1 szklanka pokrojonych orzechów ziemnych, laskowych, włoskich lub innych
- ½ szklanki pestek słonecznika
- ½ szklanki pestek dyni
- ½ szklanki płatków migdałowych
- ½ szklanki ziaren sezamu
- 4 łyżki miodu
- 1 szklanka naparu z zielonej herbaty
Granola bezglutenowa
Granolę bezglutenową przygotujesz wybierając płatki bezglutenowe – są nieco droższe, ale równie smaczne.
Granola domowa przepis – sposób przygotowania
Wszystkie suche składniki przełóż do dużej miski i wymieszaj. Dodaj rozpuszczony w letniej herbacie miód i połącz składniki. Całość przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blachę z piekarnika. Piecz 25-25 minut w piekarniku nagrzanym do 150 stopni. W czasie pieczenie kilka razy przemieszaj granolę, aby dokładnie się opiekła. Po wystudzeniu przechowuj w zamkniętym szklanym słoiku.
Granola czekoladowa
Domowa granola przepis – aby przygotować granolę czekoladową do powyższych składników dodaj 1 tabliczkę grubo posiekanej gorzkiej czekolady.
Płatki orkiszowe przepisy
Do domowej granoli możesz także dodać np. płatki orkiszowe, otręby oraz zarodki pszenne, dzięki czemu zwiększysz ich wartość odżywczą.
Sniadanie przepis
Domowa granola to idealne danie na zdrowe śniadanie – dostarcza nie tylko sporej dawki energii, ale także pozwala przez długi czas zapomnieć o wilczym głodzie.
Dodaj komentarz