Domowa lemoniada przepis
Domowa lemoniada przepis – sprawdź, jak przygotować orzeźwiającą lemoniadę, która doskonale ugasi pragnienie w czasie letnich upałów!
Lemoniada przepisy
Domowa lemoniada w niczym nie przypomina dostępnych w sklepach napojów. Przede wszystkim zachwyca świeżym smakiem oraz dostarcza cennych dla zdrowia witamin. Jak przygotować orzeźwiającą lemoniadę?
Przepis na lemoniadę z miętą
Przepis na domową lemoniadę jest bardzo prosty. Napój możemy dowolnie modyfikować dodając między innymi aromatyczne przyprawy np. goździki lub cynamon, świeże zioła oraz dowolne owoce.
Jak sie robi lemoniade?
Domowa lemoniada przepis – do przygotowania tradycyjnej lemoniady potrzebne będą:
- 1 litr niegazowanej lub gazowanej, dobrze schłodzonej wody mineralnej
- 2 łyżki cukru
- cytryny
- listki świeżej mięty
Przepis lemoniada
Cytryny dokładnie umyj i sparz gorącą wodą. Jedną cytryną pokrój na plasterki, włóż do dzbanka, zasyp cukrem i odstaw na chwilę do lodówki. Z pozostałych cytryn wyciśnij sok, dodaj do dzbanka i zalej wodą. Całość wymieszaj i dodaj sporo świeżej mięty. Odstaw jeszcze na chwilę do lodówki. Do przygotowania napoju możesz także użyć miodu zamiast cukru.
Lemoniada ogórkowa
Lemoniada ogórkowa to idealny napój po udanej imprezie. Aby go przygotować obierz 2 duże ogórki i zetrzyj je na tarce o małych oczkach lu zblenduj. Jeżeli nie chcesz, aby w napoju pływały kawałki ogórka odciśnij sok na sicie. Dodaj schłodzoną wodę, świeżą miętę oraz pokrojoną w plasterki cytrynę. Podawaj z lodem i łodygą selera naciowego.
Lemoniada z rabarbaru idealnie zastąpi tradycyjny kompot. Aby przygotować ten smaczny napój potrzebujesz:
- 2 laski rabarbaru (czerwona część) + jedna do dekoracji
- 10 truskawek
- kawałek świeżego imbiru
- 1 cytrynę
- 1 limonkę
- 2 łyżki brązowego cukru
- listki świeżej mięty
- 1 litr wody mineralnej
Lemoniada rabarbarowa – sposób przygotowania:
Rabarbar i truskawki umyj i obierz. Pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do dzbanka. Dodaj umyta i pokrojoną w półplasterki cytrynę i limonkę, pokrojony w plasterki imbir oraz miętę. Zalej schłodzoną wodą i wymieszaj. Podawaj w szklankach udekorowanych kawałkiem rabarbaru oraz świeżymi owocami. Na dno każdej szklanki możesz włożyć kilka małych truskawek. Jeżeli napój jest zbyt kwaśny dodaj więcej cukru lub naturalny miód.
Domową lemoniadę możemy przygotować z niemal wszystkich owoców. Wyśmienicie smakuje także napój z dodatkiem jabłek i goździków, arbuza, pomarańczy i uprażonych na patelni ziaren kardamonu oraz malin i mięty.
Smacznego!
Dodaj komentarz