Domowy chleb pszenny

Zdecydowanie najlepszą alternatywą dla wszystkich chlebów powstałych na bazie zakwasu (którego przygotowanie zostało opisane w innym artykule) jest chleb pszenny, który można upiec przy użyciu zwykłych drożdży. Jego przygotowanie wiąże się zatem z o wiele mniejszym nakładem pracy ? jest prostsze, więc znakomicie poradzą sobie z nim nawet ci, którzy z pieczeniem chleba do tej pory nie mieli do czynienia. Pełny przepis znajdziecie poniżej.

Składniki

  • 400g mąki (pszennej ? z inną nie wyjdzie)
  • 15g drożdży
  • 300ml wody
  • Cukier i sól

Przygotowanie

Na samym początku wyjmujemy miskę, wlewamy do niej wodę (chłodną, ale nie kranową ? najlepiej przegotowaną i już wystudzoną), a następnie dodajemy drożdże i mieszamy. W międzyczasie przesiewamy mąkę i dodajemy do niej łyżeczkę cukru i soli.

Nasz płyn drożdżowy dolewamy do tej mąki i mieszamy (jak najdłużej i najdokładniej, dwie minuty mieszania wystarczą) ? nie chodzi nam jednak o to, by ciasto się nie kleiło (ma się kleić). Na chwilę obecną odstawiamy ciasto, przykrywając miskę z nim ściereczką. Zostawiamy je na kilkanaście godzin do wyrośnięcia (około 16h wystarczy ? warto zatem zacząć robienie wieczorem, by rano można było je skończyć).

Blat czyścimy i posypujemy mąką. Umieszczamy na nim ciasto, a następnie jego boki składamy do środka (by powstał bochenek) ? warto wcześniej posypać dłonie mąką. Teraz na blacie kładziemy ściereczkę ? ją również posypujemy mąką, a następnie umieszczamy na niej nasz ?bochenek?, by jego łączenie było umiejscowione na dole. Przykrywamy ciasto ściereczką (wystającymi jej częściami) i zostawiamy na około dwie godziny, by wyrosło (można się spodziewać nawet dwukrotnej zmiany objętości).

Gdy już wzrost będzie zauważalny, włączamy piekarnik i ustawiamy go na 250 stopni Celsjusza. Umieszczamy w nim naczynie żaroodporne i zostawiamy w środku na około 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy naczynie, otwieramy je i wkładamy do niego nasze ciasto (delikatnie, by zachowało swoją formę). Po raz kolejny przykrywamy naczynie i wstawiamy je na kolejne 30 minut.

Po upływie tego czasu zdejmujemy z niego pokrywkę i pieczemy jeszcze przez 15-25 minut, obserwując kolor naszego chleba.

Po tym czasie wyjmujemy wypiek z piekarnika i pozostawiamy do ostudzenia (nie kroimy, nim się to nie stanie).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *