Dyniowa frittata z parmezanem

Dyniowa frittata z parmezanem

W tak upalne dni jak teraz aż chce się sięgnąć po coś pożywnego, ale jednocześnie niezbyt ciężkiego. Doskonale do tych celów nadaje się papryka i pomidor – znalazłam je w mojej lodówce i postanowiłam stworzyć z nich coś nowego. Efekt – poniżej.

Składniki

  • 5 jajek
  • 1 dynia (niewielka)
  • 1 połówka czerwonej papryki
  • 1 pomidor
  • sól
  • pieprz
  • kawałek parmezanu
  • tymianek i bazylia
  • szczypiorek
  • olej (do smażenia)

Przygotowanie

Patelnię polewamy olejem i podsmażamy na niej kawałki dyni, paprykę oraz pomidor. Wszystkie te składniki polewamy wodą, w której je dusimy. Potem dodajemy przyprawy – czosnek, pieprz i sól.

Bierzemy miskę i roztrzepujemy jajka, by następnie doprawić je solą i pieprzem. Zalewamy wcześniej uduszone warzywa, a następnie całość posypujemy szczypiorkiem i smażymy na małym ogniu. Wkładamy patelnię do piekarnika (na kilka minut) i pieczemy, aż jajka się zetną. Dekorujemy ziołami i podajemy.

Dyniowa frittata z parmezanem

Ten przepis pochodzi z zaprzyjaźnionego blogu Bon Appetit Małgorzaty.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *