Dyniowa frittata z parmezanem
W tak upalne dni jak teraz aż chce się sięgnąć po coś pożywnego, ale jednocześnie niezbyt ciężkiego. Doskonale do tych celów nadaje się papryka i pomidor – znalazłam je w mojej lodówce i postanowiłam stworzyć z nich coś nowego. Efekt – poniżej.
Składniki
- 5 jajek
- 1 dynia (niewielka)
- 1 połówka czerwonej papryki
- 1 pomidor
- sól
- pieprz
- kawałek parmezanu
- tymianek i bazylia
- szczypiorek
- olej (do smażenia)
Przygotowanie
Patelnię polewamy olejem i podsmażamy na niej kawałki dyni, paprykę oraz pomidor. Wszystkie te składniki polewamy wodą, w której je dusimy. Potem dodajemy przyprawy – czosnek, pieprz i sól.
Bierzemy miskę i roztrzepujemy jajka, by następnie doprawić je solą i pieprzem. Zalewamy wcześniej uduszone warzywa, a następnie całość posypujemy szczypiorkiem i smażymy na małym ogniu. Wkładamy patelnię do piekarnika (na kilka minut) i pieczemy, aż jajka się zetną. Dekorujemy ziołami i podajemy.
Ten przepis pochodzi z zaprzyjaźnionego blogu Bon Appetit Małgorzaty.
Dodaj komentarz