Flat white – co to za kawa?

Zastanawiasz się, czym szczególnym wyróżnia się kawa flat white? Dlaczego jest jednym z najpopularniejszych napojów pobudzających w każdej kawiarni? Przekonaj się o podstawowych cechach kawy mlecznej typu flat white!

Kawa flat white – idealna propozycja dla miłośników kawy 

Wśród prawdziwych kawoszy znajdują się zarówno ci, którzy w swojej filiżance tolerują wyłącznie czarny napój, jak i osoby, które nie wyobrażają sobie go bez dodatku mleka. Na szczęście w kawiarniach i restauracjach każdy znajdzie coś dla siebie. Obok klasycznego cafe latte i cappuccino najpopularniejszą kawą mleczną jest flat white. Czym wyróżnia się taki rodzaj napoju? W kawowym świecie jedną z istotniejszych kwestii są proporcje espresso i mleka. Flat white to nic innego jak kawa stworzona z podwójnego espresso z dodatkiem ciepłego, lekko spienionego mleka. Potrzebujesz silnie pobudzającego napoju, ale nie przepadasz za czarną kawą? Flat white jest zdecydowanie dla Ciebie! 

Flat white – skąd wzięła się nazwa kawy?

„Biała płaska” – tak dokładnie brzmi tłumaczenie flat white z języka angielskiego. Sama nazwa już wskazuje na najważniejsze cechy tego napoju. Podczas przygotowania tej propozycji kawowej niezwykle ważny jest odpowiedni poziom spienienia mleka. W przeciwieństwie do cafe latte mleko do flat white spienia się delikatnie, przez co kawa ma lekką strukturę. Standardowa kawa ma pojemność około 210 ml – jeśli masz ochotę na większą porcję pobudzającego napoju, to wystarczy podwoić ilość espresso i dodawanego mleka. 

Jak przygotować flat white we własnym domu?

Zastanawiasz się, jak przygotować kawę flat white we własnej kuchni? Przede wszystkim postaw na wysokiej jakości ziarna. Z najpopularniejszych odmian kawy proponowane są zwykle 2 gatunki: 

  • arabica – kawa ma delikatny smak i umiarkowaną zawartość kofeiny, 
  • robusta – napój zyskuje intensywny smak z mocno wyczuwalną goryczką. 

Dobre ziarna z profesjonalnego sklepu z kawą są gwarancją idealnego smaku. Pamiętaj, aby wybrać te, które są zgodne z Twoimi preferencjami. Do stworzenia flat white w pierwszej kolejności należy przygotować 2 standardowe porcje espresso – możesz do tego wykorzystać posiadany sprzęt kawowy (ekspres ciśnieniowy, kawiarka itp.). Kolejnym krokiem jest proces spieniania mleka. Najbardziej doświadczeni bariści do przygotowania tej kawy mlecznej polecają mleko pełnotłuste, które posiada odpowiednie właściwości pieniące. Do stworzenia lekkiej pianki wykorzystaj rondelek – niezwykle ważne jest, aby nie doprowadzić do zagotowania mleka. Do spienienia możesz użyć spieniacza ręcznego lub elektrycznego. 

Flat white – jak ją podawać?

Zapaleni kawosze zwracają uwagę nie tylko na smak kawy, ale także na sposób jej podania. Flat white doskonale prezentuje się w porcelanowej filiżance z grubymi ściankami, co zapewnia optymalną temperaturę napoju przez długi czas. Wszystko, co niezbędne do przygotowania idealnej kawy znajdziesz w Cafe Silesia – profesjonalnym sklepie internetowym dla miłośników kawy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *