Jak ugotować jajko na twardo

Jednym z najpopularniejszych i najprostszych pomysłów na śniadanie jest ugotowanie jajka na twardo. Cały proces trwa zaledwie kilka minut, a zatem doskonale sprawdza się w sytuacjach kryzysowych – czy to kiedy zaśpimy do pracy, czy też po prostu wtedy, gdy będziemy zbyt zmęczeni by przygotować coś bardziej wykwintnego. Jak zatem ugotować jajko? Poniżej szczegółowa instrukcja!

  • Rozpoczynamy od wlania wody do niewielkiego garnka lub rondelka (w zależności od tego, ile jajek zamierzamy przygotować.
  • Tuż po tym wkładamy do naczynia jajka – muszą być kompletnie zanurzone, a zatem zadbajmy o garnek odpowiedniej wysokości.
  • Włączamy ogień i gotujemy, w międzyczasie soląc całą wodę (maksymalnie dwiema łyżeczkami soli).
  • Gdy woda zacznie się gotować, odczekujemy 7-8 minut i wyłączamy ogień.
  • Teraz pozostawiamy jajka do wystygnięcia, a następnie obieramy ze skorupki i podajemy w absolutnie dowolny sposób.

Aby przyspieszyć nieco czas potrzebny na ostygnięcie, możemy wstawić jajka do zimnej wody.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *