Jak ugotować jajko na twardo
Jednym z najpopularniejszych i najprostszych pomysłów na śniadanie jest ugotowanie jajka na twardo. Cały proces trwa zaledwie kilka minut, a zatem doskonale sprawdza się w sytuacjach kryzysowych – czy to kiedy zaśpimy do pracy, czy też po prostu wtedy, gdy będziemy zbyt zmęczeni by przygotować coś bardziej wykwintnego. Jak zatem ugotować jajko? Poniżej szczegółowa instrukcja!
- Rozpoczynamy od wlania wody do niewielkiego garnka lub rondelka (w zależności od tego, ile jajek zamierzamy przygotować.
- Tuż po tym wkładamy do naczynia jajka – muszą być kompletnie zanurzone, a zatem zadbajmy o garnek odpowiedniej wysokości.
- Włączamy ogień i gotujemy, w międzyczasie soląc całą wodę (maksymalnie dwiema łyżeczkami soli).
- Gdy woda zacznie się gotować, odczekujemy 7-8 minut i wyłączamy ogień.
- Teraz pozostawiamy jajka do wystygnięcia, a następnie obieramy ze skorupki i podajemy w absolutnie dowolny sposób.
Aby przyspieszyć nieco czas potrzebny na ostygnięcie, możemy wstawić jajka do zimnej wody.
Dodaj komentarz