Grillowane burgery z papryką z sosem cebulowym

Apetyczne, grillowane burgery z papryką podawane z sosem cebulowym. Idealne na letnie wieczory z przyjaciółmi i rodziną. Dodatkowo jest to bardzo bardzo prosty przepis, który z całą pewnością zaskoczy naszych gości. Czas przygotowania wynosi około 15-25 minut.

 Do przygotowania burgerów będziemy potrzebować następujących składników:

  • 0,5 kg mielonej wołowiny (najlepiej antrykotu)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża, żółta papryka
  • szczypiorek
  • natka pietruszki
  • ok. 50 ml zimnej wody
  • sól
  • świeżo zmielony kolorowy pierz
  • olej do smażenia
  • dodatkowo pszenne bułki

Przygotowanie burgerów: Pierwszym krokiem jest umieszczenie mięsa w misce, dodajemy wodę, posiekane zioła oraz przyprawy i to wszystko dobrze wyrabiamy. Paprykę kroimy w drobną kostkę bądź paski, cebulę oraz czosnek należy drobno posiekać. Chwilę podsmażamy na oliwie i dodajemy do naszego mięsa po czym mieszamy. Formujemy w dłoniach duże burgery. Grillować po 5 minut z każdej strony. Podawać z grillowaną bułką albo chlebem i sosem czosnkowym.

Zobacz również: Jak gotować warzywa

Przygotowanie sosu cebulowego: Cebule siekamy w drobną kostkę. Podsmażamy na oleju z dodatkiem czosnku przeciśniętego przez praskę. Doprawiamy solą i pieprzem. Następnie zalewamy odrobiną wody i dusimy około 15 minut. Na sam koniec miksujemy.

Grillowane burgery z papryką
Grillowane burgery z papryką

Z innej kategorii: Jak przyrządzić polędwicę wieprzową

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *