Grillowane burgery z papryką z sosem cebulowym
Apetyczne, grillowane burgery z papryką podawane z sosem cebulowym. Idealne na letnie wieczory z przyjaciółmi i rodziną. Dodatkowo jest to bardzo bardzo prosty przepis, który z całą pewnością zaskoczy naszych gości. Czas przygotowania wynosi około 15-25 minut.
Do przygotowania burgerów będziemy potrzebować następujących składników:
- 0,5 kg mielonej wołowiny (najlepiej antrykotu)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 duża, żółta papryka
- szczypiorek
- natka pietruszki
- ok. 50 ml zimnej wody
- sól
- świeżo zmielony kolorowy pierz
- olej do smażenia
- dodatkowo pszenne bułki
Przygotowanie burgerów: Pierwszym krokiem jest umieszczenie mięsa w misce, dodajemy wodę, posiekane zioła oraz przyprawy i to wszystko dobrze wyrabiamy. Paprykę kroimy w drobną kostkę bądź paski, cebulę oraz czosnek należy drobno posiekać. Chwilę podsmażamy na oliwie i dodajemy do naszego mięsa po czym mieszamy. Formujemy w dłoniach duże burgery. Grillować po 5 minut z każdej strony. Podawać z grillowaną bułką albo chlebem i sosem czosnkowym.
Zobacz również: Jak gotować warzywa
Przygotowanie sosu cebulowego: Cebule siekamy w drobną kostkę. Podsmażamy na oleju z dodatkiem czosnku przeciśniętego przez praskę. Doprawiamy solą i pieprzem. Następnie zalewamy odrobiną wody i dusimy około 15 minut. Na sam koniec miksujemy.
Z innej kategorii: Jak przyrządzić polędwicę wieprzową
Dodaj komentarz