Gruszka, jabłko i śliwka, czyli 3 proste przepisy na ciasta z owocami

Śliwki to owoce, które pojawiają się latem, a gruszki i jabłka – na początku września. Wszystkie zaś szczyty swojej popularności osiągają jesienią. Z gruszek możesz zrobić dżem lub nalewkę, z jabłek – szarlotkę lub kompot, a ze śliwek – pyszne powidła. Wszystkie mogą także z powodzeniem stać się głównymi składnikami jesiennych wypieków. Poznaj nasze przepisy na ciasto kakaowe z gruszkami, szarlotkę i ciasto ze śliwkami!

Kakaowo-cynamonowe ciasto z gruszkami

Przygotowanie ciasta z gruszkami zajmie Ci jedyne 20 minut, kolejne 50 minut to już tylko oczekiwanie, aż kakaowe wypieki urosną w piekarniku.

Składniki: 5 jaj, ¾ szklanki cukru, 2,5 szklanki mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1,5 łyżeczki cynamonu, 200 ml oleju, 2 łyżki kakao, 5 gruszek.

Wykonanie: Obrane gruszki pokrój w grubą kostkę. Mąkę wymieszaj z sodą, kakao, cynamonem i proszkiem do pieczenia. Jajka razem z cukrem zmiksuj, a następnie dodaj do nich naprzemiennie olej i zmieszaną z pozostałymi składnikami mąkę. Do jednolitej kakaowej masy dodaj gruszki. Ciasto wykładaj na dwie foremki – keksówki, posmarowane masłem i posypane bułka tartą. Piecz przez 50 minut w temperaturze 180 stopni.

Przepis na ciasto z gruszkami znajdziesz na Winiary.pl

Najlepsza szarlotka pod słońcem

Pie, apple, apple slices and honey on the wooden table .Breakfast.Healthy eating.

To szarlotka, która zachwyci każdego, kto jej spróbuje. Jest wyśmienita, a do tego – zawsze się udaje!

Składniki: 1 kilogram jabłek (szarej renety), 1 opakowanie margaryny, 3 szklanki mąki, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżeczki cukru wanilinowego, 4 żółtka, 2-3 łyżeczki cynamonu

Wykonanie:

  • Krok 1: Jabłka obierz i pokrój w plastry. Następnie zasyp je szklanką cukru i wymieszaj. Dodaj cynamon, wymieszaj. Pozostaw tak do momentu, aż jabłka puszczą sok.
  • Krok 2: W międzyczasie przygotuj ciasto – zmieszaj pozostałe składniki na jednolitą masę. ¾ ciasta zawiń w folię i włóż na 30 minut do lodówki. ¼ ciasta zawiń w folię i włóż na 30 minut do zamrażarki.
  • Krok 3: W międzyczasie przygotuj pianę z białek – 4 białka ubij z dodatkiem łyżeczki cukru i szczypty soli.
  • Krok 4: Po 30 minutach wyjmij ciasto z lodówki i zamrażarki. Ciasto z lodówki ułóż na spodzie blachy na tartę (wyłożonej papierem do pieczenia). Zasyp ciasto jabłkami z cynamonem. Ciasto z zamrażarki wykorzystaj jako kruszonkę do posypania jabłek. Na końcu wierzch ciasta posmaruj pianą z białek. Piecz 45-60 minut w 180 stopniach. Smacznego!

Przepis na obiad: Leczo przepis z cukinią

Ciasto ze śliwkami – numer jeden wśród jesiennych wypieków

Do naszego przepisu na ciasto ze śliwkami potrzebujesz jedynie kilku składników, które wymieszasz łyżką, a następnie tak przygotowane ciasto wylejesz na blachę i udekorujesz owocami. Proste, prawda?

Składniki: 3 szklanki mąki, 2,5 łyżeczek proszku do pieczenia, 170 g stopionego masła (ostudzonego), 1 szklanka cukru, 3 łyżki 18-procentowej śmietany, 4 jaja, kilkanaście śliwek.

Wykonanie: Rozgrzej piekarnik do 160 stopni. Blachę posmaruj masłem i posyp bułką tartą. Mąkę przesiej, dodaj do niej proszek do pieczenia i pozostałe składniki – wszystko dokładnie wymieszaj łyżką. Jednolitą masę wylej na blachę, a na wierzchu ułóż śliwki (skórką do dołu). Ciasto wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz ok. 60 minut. Smacznego!

Homemade pie with plums on the table

Opcjonalnie: Część ciasta możesz przeznaczyć na kruszonkę, którą ułożysz na wierzchu między śliwkami.

O ile sezon na jabłka i gruszki nie kończy się wraz z nadejściem zimy, ale trwa aż do wiosny, o tyle śliwkami możemy się cieszyć znacznie krócej. Zbiory tego owocu skończą się w listopadzie – warto więc wykorzystać złotą porę roku na kulinarne wariacje ze śliwką w roli głównej. Przetwory śliwkowe, które przygotujesz w sezonie, mogą cieszyć Twoje kubki smakowe przez cały rok i służyć Ci aż do kolejnej jesieni!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *