Jajka łososiowe
Przepis zaprezentowany tutaj ma kilka głównych zalet: można go “wcielić w życie” bardzo szybko, lecz równie szybko potrawa znika z talerzy. Co fajne, można go ubarwić swoimi własnymi dodatkami i dowolnie z nim eksperymentować. Nie jest też drogi i świetnie sprawdza się jako przystawka!
Składniki:
- 5 jajek
- 1 łyżka majonezu
- 150g wędzonego łososia
- koperek, natka pietruszki lub inne zioła według własnego uznania
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Gotujemy nasze pięć jajek na twardo, a następnie przepoławiamy i usuwamy z nich żółtka. Te natomiast miażdżymy przy użyciu widelca, a następnie mieszamy z majonezem, koperkiem oraz solą i pieprzem (w ilościach odpowiadających naszym gustom). Bierzemy do ręki połowę plastrów łososia siekając je na drobną kostkę – drugą połowę pozostawiamy do dekoracji. Teraz nasze żółtka mieszamy z pokrojonym na drobne kostki łososiem, tak, aby utworzyć jednolitą masę. Tak powstałą masę / farsz umieszczamy w białkach jajek – dekorujemy pozostałym łososiem i ziołami. Podajemy od razu do jedzenia.
Ten przepis pochodzi z zaprzyjaźnionego blogu Bon Appetit Małgorzaty.
Dodaj komentarz