Jak gotować warzywa?
Zastanawiasz się jak gotować warzywa, aby zachowały wszystkie wartości odżywcze? Sprawdź, ile powinno trwać zdrowe gotowanie popularnych warzyw i ciesz się nie tylko ich smakiem, ale także większą ilością cennych składników odżywczych.
Jak gotować na parze?
Wydawać by się mogło, że gotowanie warzyw to czynność niewymagająca żadnej wiedzy i doświadczenia w kuchni. Wystarczy wrzucić warzywa do wody i zaczekać, aż będą miękkie, więc cóż w tym trudnego? Niby nic, jednak tak naprawdę niewiele osób wie, jak gotować warzywa, aby zachowały smak, atrakcyjny wygląd, jędrność oraz witaminy i składniki mineralne.
Warto przeczytać: Zapiekanka z kaszy gryczanej i twarogu
Jak długo gotować warzywa?
Czas gotowania warzyw zależy przede wszystkim od ich rodzaju oraz stopnia rozdrobnienia. Warto pamiętać, że najmniejsze straty cennych składników odżywczych następują wówczas, gdy gotujemy warzywa w całości. Im bardziej rozdrobnimy produkty, tym więcej stracimy składników odżywczych, choć skrócimy w ten sposób czas gotowania.
Jak ugotować fasolkę szparagową?
Warzywa powinniśmy zalewać wrzącą wodą – takie gotowanie pozwoli uniknąć przenikania witamin do wody w czasie jej podgrzewania. Ważne jest także, aby nie rozgotowywać warzyw, gdyż tracą one wówczas jakiekolwiek wartości odżywcze.
Warto gotować warzywa bez ich wcześniejszego obierania np. gotowana marchewka zachowa w ten sposób o 50% więcej składników odżywczych, podobnie, jak ziemniaki czy seler, jednak należy pamiętać, aby warzywa gotowane bez obierania dokładnie wyszorować. Warzywa warto także gotować w jak najmniejszej ilości wody oraz pod przykryciem – z wyjątkiem warzyw zielonych, które gotowane pod pokrywką zyskują niezbyt apetyczny kolor.
Z innej kategorii: Jak zrobić chipsy w domu?
Potrawy z parowaru
Warzywa gotowane stanowią doskonały dodatek do mięs oraz sałatek, jednak nie tylko – pozostałą po gotowaniu warzyw wodę, do której przeszły cenne witaminy warto wykorzystać, jako podstawę zup i sosów. Najwięcej witamin i minerałów zachowają warzywa na parze – możemy przygotować je korzystając z wkładek do gotowania, które pasują do tradycyjnych garnków lub specjalistycznego parowaru – taki garnek pozwoli przygotować na parze nie tylko porcję warzyw, ale kompletny obiad, dzięki czemu zaoszczędzimy sporo energii i czasu.
Warto zapoznać się: Zioło czystka – kiedy pić herbatę z czystka?
Jak gotować brokuły?
Jak gotować warzywa – brokuły są bardzo dobrym źródłem kwasu foliowego, antyoksydantów oraz żelaza. Przed gotowaniem brokuły należy podzielić na mniejsze porcje, zalać wodą i doprawić do smaku solą oraz szczyptą cukru. Brokuły gotujemy nie więcej niż 5 minut bez przykrycia – zachowają wówczas jędrność oraz żywy kolor.
Czas gotowania innych warzyw:
- brukselka – 5-10 minut
- buraki ćwikłowe – około 2 godziny
- fasolka szparagowa – około 7 minut
- kalafior – 10 minut
- marchewka – 10 -15 minut
- kapusta biała i włoska – około 20 minut (ćwiartki)
- pietruszka i seler – 15 minut
- ziemniaki – 10-15 minut (pokrojone na połówki), ziemniaki całe obrane lub w mundurkach – 20 minut
- szparagi zielone – 10 minut
- szparagi białe – 15 minut
- szpinak (liście) – 3 minuty
- por – około 5 minut
Gotując warzywa warto sprawdzać ich twardość, gdyż podany czas jest jedynie orientacyjny. W przypadku młodych i wcześniej mrożonych warzyw czas gotowania może być krótszy.
Dodaj komentarz