Jak się robi rosół?
Jak ugotowac dobry rosol? Przygotowanie smacznego i aromatycznego rosołu jest nie lada wyzwaniem. Jak zrobić domowy rosół? Jakie właściwości zdrowotne posiada ta uwielbiana przez wszystkich zupa?
Rosół najlepiej smakuje jesienią i zimą, kiedy szczególnie potrzebujemy energii i szukamy rozgrzewających potraw, które pomogą uchronić się przed panującym na zewnątrz chłodem. Co więcej domowy rosół pozwala chronić się przed przeziębieniem i grypą oraz odgrywa ważną rolę podczas leczenia zimowych infekcji.
Warto zobaczyć również: Frytki jak z McDonalda
Domowe sposoby na grypę
Przeziębienie i grypa należą do grupy chorób wirusowych i w większości przypadków nie wymagają specjalistycznego leczenia – oczywiści wyjątkiem są sytuacje, gdy choroba nagle się nasila i nie jesteśmy w stanie walczyć z nią domowymi sposobami. Warto pamiętać, że dostępne bez recepty leki na jesienne i zimowe infekcje łagodzą jedynie nieprzyjemne dolegliwości, a nie leczą chorobę. Dużym błędem jest sięganie po antybiotyki, które w przypadku grypy i przeziębienia są całkowicie nieskuteczne, gdyż przeznaczone są do leczenia infekcji bakteryjnych, a nie wirusowych.
Jak, więc chronić się przed chorobą i skrócić czas jej trwania? Tutaj z pomocny okaże się właśnie domowy rosół, który pozwoli wzmocnić siły obronne organizmu, rozrzedzi zalegającą w nosie i oskrzelach wydzielinę i przyjemnie nas rozgrzeje.
Przepis na ciekawy obiad: Jak zrobic ciasto do pizzy
Przepis na rosół domowy
Jeżeli chcesz szybciej wrócić do zdrowia przygotuj prawdziwy domowy rosół tak, jak robiły to nasze babcie. Aby ugotować tą smaczną i zdrową zupę potrzebne Ci będą świeże i wysokiej jakości produkty, które wykazują duże właściwości wzmacniające i lecznicze.
Rosol z kurczaka –Składniki:
- 1/2 kg mięsa rosołowego wołowego z kością
- 2 udka
- 6 skrzydełek
- golonka z indyka (opcjonalnie)
- 4 średnie marchewki
- 4 średnie pietruszki
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku (opcjonalnie)
- seler
- 1/2 pora
- kilka gałązek świeżego lubczyku
- 2 listki laurowe
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- pieprz ziarnisty – czarny lub kolorowy
- sól do smaku
- 3-4 litry wody
Domowy rosół z kury przepisy – Mięso umyj, włóż do dużego garnka i zalej zimną wodą – zagotuj na małym ogniu i po zagotowaniu zbierz tworzące się na wierzchu wywaru szare i niezbyt apetyczne ścięte białko. Po “odszumowaniu” wywaru warzywa – seler, por, marchew, pietruszkę, przypaloną na suchej patelni nieobraną cebulę oraz przyprawy – pieprz w ziarnach, liść laurowy, ziele angielskie oraz świeży lubczyk.
Jak zrobic rosół z kury
Całość gotuj na małym ogniu przez minimum 3 godziny. Na koniec dodaj sól. Już po ugotowaniu zupy możesz dodać do niej starty imbir, goździki lub świeżą ostrą papryczkę, a zyska dodatkową moc rozgrzewającą i efektywniej rozprawi się z wirusami.
Zupa na przeziębienie
Rosół wyśmienicie smakuje z lanym ciastem, makaronem i ryżem i z powodzeniem może zastąpić gorącą herbatę – naklej go do filiżanki i ciesz się wyśmienitym smakiem oraz wszystkimi właściwościami leczniczymi tej wyjątkowej zupy.
Smacznego!
Bardzo smaczny rosołek wychodzi z tego przepisu, wydaje mi się że jest to zasługa tego imbiru i lubczyka, naprawdę polecam wypróbować