Jak się robi rosół?

Jak ugotowac dobry rosol? Przygotowanie smacznego i aromatycznego rosołu jest nie lada wyzwaniem. Jak zrobić domowy rosół? Jakie właściwości zdrowotne posiada ta uwielbiana przez wszystkich zupa?

Rosół najlepiej smakuje jesienią i zimą, kiedy szczególnie potrzebujemy energii i szukamy rozgrzewających potraw, które pomogą uchronić się przed panującym na zewnątrz chłodem. Co więcej domowy rosół pozwala chronić się przed przeziębieniem i grypą oraz odgrywa ważną rolę podczas leczenia zimowych infekcji.

Warto zobaczyć również: Frytki jak z McDonalda

Domowe sposoby na grypę

Przeziębienie i grypa należą do grupy chorób wirusowych i w większości przypadków nie wymagają specjalistycznego leczenia – oczywiści wyjątkiem są sytuacje, gdy choroba nagle się nasila i nie jesteśmy w stanie walczyć z nią domowymi sposobami. Warto pamiętać, że dostępne bez recepty leki na jesienne i zimowe infekcje łagodzą jedynie nieprzyjemne dolegliwości, a nie leczą chorobę. Dużym błędem jest sięganie po antybiotyki, które w przypadku grypy i przeziębienia są całkowicie nieskuteczne, gdyż przeznaczone są do leczenia infekcji bakteryjnych, a nie wirusowych.

Jak zrobic dobry rosół 

Jak, więc chronić się przed chorobą i skrócić czas jej trwania? Tutaj z pomocny okaże się właśnie domowy rosół, który pozwoli wzmocnić siły obronne organizmu, rozrzedzi zalegającą w nosie i oskrzelach wydzielinę i przyjemnie nas rozgrzeje.

Przepis na ciekawy obiad: Jak zrobic ciasto do pizzy

Przepis na rosół domowy

Jeżeli chcesz szybciej wrócić do zdrowia przygotuj prawdziwy domowy rosół tak, jak robiły to nasze babcie. Aby ugotować tą smaczną i zdrową zupę potrzebne Ci będą świeże i wysokiej jakości produkty, które wykazują duże właściwości wzmacniające i lecznicze.

Rosol z kurczakaSkładniki:

  • 1/2 kg mięsa rosołowego wołowego z kością
  • 2 udka
  • 6 skrzydełek
  • golonka z indyka (opcjonalnie)
  • 4 średnie marchewki
  • 4 średnie pietruszki
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku (opcjonalnie)
  • seler
  • 1/2 pora
  • kilka gałązek świeżego lubczyku
  • 2 listki laurowe
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • pieprz ziarnisty – czarny lub kolorowy
  • sól do smaku
  • 3-4  litry wody

gotowyWykonanie:

Domowy rosół z kury przepisy – Mięso umyj, włóż do dużego garnka i zalej zimną wodą – zagotuj na małym ogniu i po zagotowaniu zbierz tworzące się na wierzchu wywaru szare i niezbyt apetyczne ścięte białko. Po “odszumowaniu” wywaru warzywa – seler, por, marchew, pietruszkę, przypaloną na suchej patelni nieobraną cebulę oraz przyprawy – pieprz w ziarnach, liść laurowy, ziele angielskie oraz świeży lubczyk.

Jak zrobic rosół z kury

Całość gotuj na małym ogniu przez minimum 3 godziny. Na koniec dodaj sól. Już po ugotowaniu zupy możesz dodać do niej starty imbir, goździki lub świeżą ostrą papryczkę, a zyska dodatkową moc rozgrzewającą i efektywniej rozprawi się z wirusami.

Zupa na przeziębienie

Rosół wyśmienicie smakuje z lanym ciastem, makaronem i ryżem i z powodzeniem może zastąpić gorącą herbatę – naklej go do filiżanki i ciesz się wyśmienitym smakiem oraz wszystkimi właściwościami leczniczymi tej wyjątkowej zupy.

Smacznego!

Komentarze

  1. Kasienka pisze:

    Bardzo smaczny rosołek wychodzi z tego przepisu, wydaje mi się że jest to zasługa tego imbiru i lubczyka, naprawdę polecam wypróbować

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *