Jak ugotować ziemniaki?
Nieodzownym elementem niemal każdego obiadu jest ziemniak. Właśnie z tego powodu warto zaznajomić się ze sposobem jego gotowania – nie jest ono trudne, jednak należy pamiętać o kilku podstawowych zasadach, które sprawią, że obiad nie tylko będzie pyszniejszy, ale także zawierał będzie więcej składników odżywczych. Zapraszamy do zapoznania się z naszymi wskazówkami!
- Na samym początku obieramy nasze ziemniaki – staramy się odcinać samą skórkę, gdyż w ten sposób stracimy najmniej ziemniaka.
- Nasze ziemniaki od razu wkładamy do wypełnionej chłodną wodą miski, gdzie je płuczemy.
- Pozbywamy się wody, a następnie bierzemy garnek i wlewamy do niego czystej wody – solimy ją i umieszczamy w niej oskrobane ziemniaki.
- Gotujemy je przez kilkanaście minut, co jakiś czas sprawdzając ich miękkość – na przykład patyczkiem do szaszłyków.
- Gdy ziemniaki będą odpowiednio miękkie, wyłączamy ogień i odsączamy wodę.
ziemniaki kojarzą mi się z dzieciństwem, a podane z mięsem czy warzywami tworzą ciekawą kompozycję z odrobiną sosu 1000 wysp develey 😀