Jak zrobić kefir w domu
Kefir zdrowie – Przygotowany w domu najlepszy kefir to doskonała alternatywa dla dostępnych w sklepach i często pełnych sztucznych dodatków m.in. zagęstników mlecznych napojów. Jak zrobić smaczny i zdrowy kefir?
Temat, który może cię zaciekawić: Dieta cud w 2 tygodnie
Aby przygotować domowy kefir koniecznie należy zaopatrzyć się w żywe kultury bakterii kefirowych, które odpowiadają za fermentację mleka.
Potrzebne do produkcji kefiru kultury bakterii możemy kupić pod nazwą grzybek tybetański, grzybek kefirowy lub ziarna kefirowe np. na portalach aukcyjnych lub sklepach ze zdrową żywnością. Jeżeli posiadamy już główny składnik, który pozwala otrzymać przyjemnie musujący i orzeźwiający kefir możemy przystąpić do pracy i zająć się przygotowaniem naszego zdrowego napoju mlecznego.
Zsiadłe mleko a kefir
Do przygotowania kefiru potrzebujemy:
- 1/5 litra świeżego mleka krowiego lub mleka sojowego
- 2 łyżki ziaren kefirowych (grzybków kefirowych, grzybki tybetanskie)
- Duży słoik o pojemności około 1 litra
Z innej kategorii artykuł: Przepis na zdrowy chleb
Do słoika wlewamy mleko, dodajemy ziarna kefirowe i delikatnie mieszamy drewnianą lub szklaną łyżką. Słoik przykrywamy gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce np. na kuchenny blat na 24 – 48 godzin. Po tym czasie cedzimy przez plastikowe sito lub gazę i zlewamy do szklanego naczynia. Kefir jest już gotowy do picia, a pozostałe na sicie ziarna kefirowe możemy wykorzystać ponownie dodając je do kolejnej porcji mleka.
Warto przeczytać: Makroelementy w organizmie człowieka
Kefir a odchudzanie
Tak przygotowany kefir doskonale smakuje z młodymi ziemniakami, może stanowić bazę koktajli owocowych lub samodzielny napój, który nie tylko dostarczy wartościowego białka, ale także cennych dla naszego zdrowia kultur bakterii probiotycznych.
Dodaj komentarz