Jakie produkty i w jakim celu można przechowywać w pojemnikach na żywność
Często kupujemy pod wpływem impulsu, i nie chodzi tu jedynie o zakup butów czy kosmetyków, ale również żywności. Wiadomo, że obecnie sklepy spożywcze znajdują się praktycznie na każdej ulicy i są czynne nawet w niedzielę, dlatego też większość z nas nie robi już ogromnych zapasów spożywczych. Jednak zdarza się, że czasem wchodzimy do sklepu z “pustym żołądkiem” i kupujemy wtedy bardzo dużo produktów. Później okazuje się, że domownicy nie zdążyli zjeść wszystkiego, a zepsutą żywność trzeba wyrzucić do kosza na śmieci.
Pojemnik termiczny na żywność
Niezwykle prostym, a co najważniejsze skutecznym rozwiązaniem jest właściwe przechowywanie żywności w przeznaczonych do tego pojemnikach. Pojemniki na żywność są obecnie dostępne wszędzie: w marketach, w sklepach internetowych (takich jak np. Tadar) lub można je kupić nawet na różnych rynkach i bazarach.
Żeby produkty spożywcze dłużej zachowały świeżość, należy zadbać nie tylko o miejsce, ale również o warunki ich przechowywania. Pojemniki na żywność to optymalne rozwiązanie dla produktów, które szybko ulegają psuciu lub nie mogą być wystawione na działanie czynników zewnętrznych (np. wilgoci). Niektóre z nich działają na zasadzie próżni, odcinając dopływ powietrza do wnętrza. Dzięki temu żywność pozostaje świeża nawet kilka razy dłużej.
Największymi wrogami przechowywanej żywności jest:
- powietrze
- wysoka temperatura
- wilgoć.
Pojemniki szklane na żywność
Pojemniki na żywność stanowią nieocenioną pomoc w każdej kuchni. Ułatwiają nie tylko organizację przestrzeni, ale także sprawiają, że praca w kuchni jest przyjemniejsza.
Do przechowywania świeżej żywności najlepsze są pojemniki silikonowe. Mają one uniwersalne zastosowanie, dzięki swej dużej odporności. Możemy je stosować zarówno w lodówkach, zamrażarkach jak i w kuchenkach mikrofalowych. Warto zaopatrzyć się w takie, które można swobodnie składać i rozkładać. Dzięki temu będziemy mogli łatwiej je przechowywać w szafce.
Funkcję reprezentacyjną najlepiej będą pełnić pojemniki szklane. Doskonale nadają się do przechowywania różnych sypkich produktów, takich jak cukier, ryż, makaron i kasza. Ciekawie prezentują się, gdy wsypiemy do nich ziarenka kawy bądź bakalie. Równie estetycznie będą wyglądały szklane buteleczki, w których można przechowywać takie produkty jak: oliwa, ocet i różnego rodzaju sosy. Smakowicie wyglądają pojemniki wypełnione ciastkami lub innymi słodyczami. Są to akcesoria, dzięki którym zapobiegniemy rozprzestrzenianiu się okruchów, a produkty w nich przechowywane na dłużej zachowają smak i aromat.
Pojemniki jednorazowe na żywność
Do przechowywania żywności w lodówce najczęściej stosowane są pojemniki plastikowe (dostępne w ofercie firmy “Tadar”). Wkładamy do nich sałatki, wędliny, również niektóre warzywa. Dzięki nim zapachy poszczególnych produktów nie przenikają się i możemy być pewni, że wędlina nie będzie smakować np. rybą. Często są wykorzystywane przed lub po uroczystościach rodzinnych. Kiedy okaże się, że zostało nam dużo resztek, możemy je schować do poszczególnych pojemników i zjeść w późniejszym terminie.
Plastikowe pojemniki na żywność
Ilość wariantów, w jakich oferowane są pojemniki do przechowywania żywności sprawia, że każdy znajdzie opcję odpowiednią dla siebie, dopasowaną do danej lodówki. Najczęściej pojemniki produkowane są w pojemnościach: 0,5l, 1,3l, 1,5l, oraz 2,5l. W każdym z nich z powodzeniem możemy przechowywać warzywa, wędliny, mięsa, sosy i różne inne produkty spożywcze. Ich zastosowanie można również przenieść poza kuchnię. Niektóre metale oraz nośniki danych źle reagują na wilgoć, która może powodować ich zniszczenie. Możemy również bez przeszkód przechowywać w nich biżuterię.
Dodaj komentarz