Kotlety z jajek przepis

kotlety z jajek przepisy – Szukasz pomysłu na smaczne i zdrowe danie obiadowe, które wniesie odrobinę “świeżości” w monotonne menu? Sprawdź, jak przygotować kotlety jajeczne z serem, które są doskonałą alternatywą dla tradycyjnego mielonego.

Kotlety jajeczne mogą także urozmaicić postne menu na Wielkanoc – wyśmienicie smakują z posypanymi koperkiem ziemniakami oraz wiosenną surówką. Jak przygotować kotlety z jajek na twardo?

Temat z innej kategorii: Jak gotować warzywa

Kotlet z jajek

Składniki na porcję dla 3 – 5 osób. Aby przygotować kotlety z jajek gotowanych potrzebujesz:

  • 10 jajek (2 surowe i 8 ugotowanych na twardo)
  • 10 dkg półtłustego twarogu
  • 4 łyżki stołowe posiekanego drobno szczypiorku
  • 3 łyżki stołowe posiekanej drobno natki pietruszki
  • 1 kajzerka
  • 3 łyżki stołowe bułki tartej
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • Sól i pieprz do smaku
  • 4 łyżki oleju rzepakowego do smażenia
  • Bułka tarta do panierowania

Kotlety z jaj

Kotlet jajeczny przepisugotowane na twardo jajka drobno posiekaj i przełóż do większej miski. Dodaj jajka surowe, musztardę, pokruszony twaróg, 3 łyżki bułki tartej oraz namoczoną w mleku i odciśniętą kajzerkę. Wyrób na jednolitą masę, dodaj posiekaną zieleninę oraz przyprawy i jeszcze raz dokładnie wymieszaj.

Jajka przepisy

kotlety-jajeczneZ powstałej masy formuj niewielkie kotleciki i układaj na posmarowanej olejem lub zimną wodą desce (możesz także zwilżyć dłonie lub rozsmarować na nich kilka kropli oleju – masa jajeczna nie będzie wówczas przywierać). Przygotowane kotlety obtocz w bułce tartej i smaż do momentu, aż uzyskają apetyczną złocistą barwę.

Temat warty uwagi: Sałatka warzywna składniki

potrawy z jajek na obiad

Po usmażeniu możesz je dodatkowo posypać posiekanym szczypiorkiem lub cebulką dymką. Jeżeli chcesz dodatkowo urozmaicić to danie dodaj do jajek posiekane i podsmażone pieczarki – zyskasz wówczas kolejny pomysł na smaczny obiad – kotlety z jajek i pieczarek na pewno przypadną do gustu Twoim domownikom.


Przepisy na jajka

Kotlety oraz klopsy z jajek to doskonały zamiennik mięsnego obiadu. Najlepiej smakują z posypanymi koperkiem ziemniakami oraz surówką z kiszonej kapusty lub kiszonym ogórkiem. Wyśmienicie smakują także jajeczne kotlety pieczarkami oraz kotlety jajeczne dukana.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *