Kotlety z jajek przepis

kotlety z jajek przepisy – Szukasz pomysłu na smaczne i zdrowe danie obiadowe, które wniesie odrobinę “świeżości” w monotonne menu? Sprawdź, jak przygotować kotlety jajeczne z serem, które są doskonałą alternatywą dla tradycyjnego mielonego.

Kotlety jajeczne mogą także urozmaicić postne menu na Wielkanoc – wyśmienicie smakują z posypanymi koperkiem ziemniakami oraz wiosenną surówką. Jak przygotować kotlety z jajek na twardo?

Temat z innej kategorii: Jak gotować warzywa

Kotlet z jajek

Składniki na porcję dla 3 – 5 osób. Aby przygotować kotlety z jajek gotowanych potrzebujesz:

  • 10 jajek (2 surowe i 8 ugotowanych na twardo)
  • 10 dkg półtłustego twarogu
  • 4 łyżki stołowe posiekanego drobno szczypiorku
  • 3 łyżki stołowe posiekanej drobno natki pietruszki
  • 1 kajzerka
  • 3 łyżki stołowe bułki tartej
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • Sól i pieprz do smaku
  • 4 łyżki oleju rzepakowego do smażenia
  • Bułka tarta do panierowania

Kotlety z jaj

Kotlet jajeczny przepisugotowane na twardo jajka drobno posiekaj i przełóż do większej miski. Dodaj jajka surowe, musztardę, pokruszony twaróg, 3 łyżki bułki tartej oraz namoczoną w mleku i odciśniętą kajzerkę. Wyrób na jednolitą masę, dodaj posiekaną zieleninę oraz przyprawy i jeszcze raz dokładnie wymieszaj.

Jajka przepisy

kotlety-jajeczneZ powstałej masy formuj niewielkie kotleciki i układaj na posmarowanej olejem lub zimną wodą desce (możesz także zwilżyć dłonie lub rozsmarować na nich kilka kropli oleju – masa jajeczna nie będzie wówczas przywierać). Przygotowane kotlety obtocz w bułce tartej i smaż do momentu, aż uzyskają apetyczną złocistą barwę.

Temat warty uwagi: Sałatka warzywna składniki

potrawy z jajek na obiad

Po usmażeniu możesz je dodatkowo posypać posiekanym szczypiorkiem lub cebulką dymką. Jeżeli chcesz dodatkowo urozmaicić to danie dodaj do jajek posiekane i podsmażone pieczarki – zyskasz wówczas kolejny pomysł na smaczny obiad – kotlety z jajek i pieczarek na pewno przypadną do gustu Twoim domownikom.


Przepisy na jajka

Kotlety oraz klopsy z jajek to doskonały zamiennik mięsnego obiadu. Najlepiej smakują z posypanymi koperkiem ziemniakami oraz surówką z kiszonej kapusty lub kiszonym ogórkiem. Wyśmienicie smakują także jajeczne kotlety pieczarkami oraz kotlety jajeczne dukana.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *