Kotlety z jajek przepis
kotlety z jajek przepisy – Szukasz pomysłu na smaczne i zdrowe danie obiadowe, które wniesie odrobinę “świeżości” w monotonne menu? Sprawdź, jak przygotować kotlety jajeczne z serem, które są doskonałą alternatywą dla tradycyjnego mielonego.
Kotlety jajeczne mogą także urozmaicić postne menu na Wielkanoc – wyśmienicie smakują z posypanymi koperkiem ziemniakami oraz wiosenną surówką. Jak przygotować kotlety z jajek na twardo?
Temat z innej kategorii: Jak gotować warzywa
Kotlet z jajek
Składniki na porcję dla 3 – 5 osób. Aby przygotować kotlety z jajek gotowanych potrzebujesz:
- 10 jajek (2 surowe i 8 ugotowanych na twardo)
- 10 dkg półtłustego twarogu
- 4 łyżki stołowe posiekanego drobno szczypiorku
- 3 łyżki stołowe posiekanej drobno natki pietruszki
- 1 kajzerka
- 3 łyżki stołowe bułki tartej
- 1 łyżeczka ostrej musztardy
- Sól i pieprz do smaku
- 4 łyżki oleju rzepakowego do smażenia
- Bułka tarta do panierowania
Kotlety z jaj
Kotlet jajeczny przepis – ugotowane na twardo jajka drobno posiekaj i przełóż do większej miski. Dodaj jajka surowe, musztardę, pokruszony twaróg, 3 łyżki bułki tartej oraz namoczoną w mleku i odciśniętą kajzerkę. Wyrób na jednolitą masę, dodaj posiekaną zieleninę oraz przyprawy i jeszcze raz dokładnie wymieszaj.
Jajka przepisy
Z powstałej masy formuj niewielkie kotleciki i układaj na posmarowanej olejem lub zimną wodą desce (możesz także zwilżyć dłonie lub rozsmarować na nich kilka kropli oleju – masa jajeczna nie będzie wówczas przywierać). Przygotowane kotlety obtocz w bułce tartej i smaż do momentu, aż uzyskają apetyczną złocistą barwę.
Temat warty uwagi: Sałatka warzywna składniki
potrawy z jajek na obiad
Po usmażeniu możesz je dodatkowo posypać posiekanym szczypiorkiem lub cebulką dymką. Jeżeli chcesz dodatkowo urozmaicić to danie dodaj do jajek posiekane i podsmażone pieczarki – zyskasz wówczas kolejny pomysł na smaczny obiad – kotlety z jajek i pieczarek na pewno przypadną do gustu Twoim domownikom.
Przepisy na jajka
Kotlety oraz klopsy z jajek to doskonały zamiennik mięsnego obiadu. Najlepiej smakują z posypanymi koperkiem ziemniakami oraz surówką z kiszonej kapusty lub kiszonym ogórkiem. Wyśmienicie smakują także jajeczne kotlety pieczarkami oraz kotlety jajeczne dukana.
Dodaj komentarz