Kotlety mielone rybne – prosty przepis

Kotlety mielone rybne pokochają nawet najwięksi przeciwnicy dań rybnych. Sprawdź, jak szybko przygotować smaczny i zdrowy obiad dla Twojej rodziny. Mielone z ryby przepis.
Kotlet mielony z ryby
Kotleciki z ryby możemy przygotować zarówno z ryby świeżej, jak i mrożonej np. mintaja lub dorsza. Warto, jednak pamiętać, aby wybierać ryby mrożone jak najlepszej jakości i bez nadmiaru glazury – po rozmrożeniu możemy doznać niemiłego rozczarowania i nici ze smacznego obiadu! Kotlety mielone z ryby mrożonej wymagają więcej czasu, jednak zwykle są tańszą alternatywą – czasami nie mamy dostępu do świeżych ryb i zamiast z nich całkowicie rezygnować lepiej iść na kompromisy.
Pulpeciki rybne
Z ryby możemy także przygotować smaczne pulpety z różnymi sosami (pulpety rybne w sosie) – danie to idealnie nadaje się dla najmniejszych dzieci, które nie mogą jeszcze spróbować ryby smażonej.
Kotlety mielone rybne – składniki (porcja na 4 osoby)
- około 50 dkg filetów rybnych (mrożona około 80 dkg)
- 1 namoczona w mleku kajzerka
- świeży koperek
- 1 mała cebula lub garść posiekanej dymki
- około 4 łyżek mąki pszennej + 2 łyżki do panierowania
- bułka tarta
- 2 jajka (do masy) i 1 (do panierki)
- sól i pieprz
- olej do smażenia
Burgery rybne – sposób przygotowania
Filety rybne zmiel w maszynce lub drobno posiekaj. Dodaj 2 jajka, startą na drobnej tarce cebulę lub posiekaną dymkę, posiekany szczypiorek, odciśniętą kajzerkę oraz mąkę – stopniowo, aby uzyskać odpowiednią konsystencję masy rybnej (jak na tradycyjne mielone) i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Z powstałej masy formuj kotleciki i panieruj je kolejno w mące, jajku i tartej bułce. Kotlety usmaż na złoty kolor. Podawaj z ziemniakami i surówką – możesz także wykorzystać je, jako burgery i podawać w pełnoziarnistej bułce z sałatą, pomidorem,ogórkiem i sosem czosnkowym oraz ketchupem.
Smacznego!
Dodaj komentarz