Kotlety mielone rybne – prosty przepis

Kotlety mielone rybne pokochają nawet najwięksi przeciwnicy dań rybnych. Sprawdź, jak szybko przygotować smaczny i zdrowy obiad dla Twojej rodziny. Mielone z ryby przepis.

Kotlet mielony z ryby

Kotleciki z ryby możemy przygotować zarówno z ryby świeżej, jak i mrożonej np. mintaja lub dorsza. Warto, jednak pamiętać, aby wybierać ryby mrożone jak najlepszej jakości i bez nadmiaru glazury – po rozmrożeniu możemy doznać niemiłego rozczarowania i nici ze smacznego obiadu! Kotlety mielone z ryby mrożonej wymagają więcej czasu, jednak zwykle są tańszą alternatywą – czasami nie mamy dostępu do świeżych ryb i zamiast z nich całkowicie rezygnować lepiej iść na kompromisy.

Pulpeciki rybne

Z ryby możemy także przygotować smaczne pulpety z różnymi sosami (pulpety rybne w sosie) – danie to idealnie nadaje się dla najmniejszych dzieci, które nie mogą jeszcze spróbować ryby smażonej.

ryby

Kotlety mielone rybne – składniki (porcja na 4 osoby)

  • około 50 dkg filetów rybnych (mrożona około 80 dkg)
  • 1 namoczona w mleku kajzerka
  • świeży koperek
  • 1 mała cebula lub garść posiekanej dymki
  • około 4 łyżek mąki pszennej + 2 łyżki do panierowania
  • bułka tarta
  • 2 jajka (do masy) i 1 (do panierki)
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

Burgery rybne – sposób przygotowania

Filety rybne zmiel w maszynce lub drobno posiekaj. Dodaj 2 jajka, startą na drobnej tarce cebulę lub posiekaną dymkę, posiekany szczypiorek, odciśniętą kajzerkę oraz mąkę – stopniowo, aby uzyskać odpowiednią konsystencję masy rybnej (jak na tradycyjne mielone) i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Z powstałej masy formuj kotleciki i panieruj je kolejno w mące, jajku i tartej bułce. Kotlety usmaż na złoty kolor. Podawaj z ziemniakami i surówką – możesz także wykorzystać je, jako burgery i podawać w pełnoziarnistej bułce z sałatą, pomidorem,ogórkiem i sosem czosnkowym oraz ketchupem.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *