Krem cytrynowy ze świeżymi owocami i miętą
Dzisiaj zaprezentuje bardzo ciekawy i prosty sposób na zrobienie bardzo smacznego deseru. Wszystko robi się bardzo prosto więc nikt nie powinien mieć z tym problemów.
Do przygotowania naszego deseru będziemy potrzebować:
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki świeżego soku z cytryny
- 3 duże jajka
- 3 duże żółtka
- 1/4 łyżki soli
- 1 łyżka wanilii
- 1/4 szklanki schłodzonego niesłonego masła
Przygotowanie:
Ubij cukier, sok z cytryny, jajka i żółtka w średniej metalowej misce. Ustaw tę miskę nad garnkiem z gotującą się wodą (nie pozwól dołowi miski dotknąć wody). Cały czas ubijaj do czasu, gdy całość nabierze bardziej gęstą formę (około 10 minut). Następnie zabierz miskę znad wody, dodaj masło, sól i wanilię. Ubijaj do czasu, kiedy składniki się wymieszają. W tym momencie lubię przecedzić krem, by upewnić się, że cząstki jajek nie ukrywają się wewnątrz. To jednak jest opcjonalne. W każdym razie umieszczamy plastikową pokrywkę i chłodzimy krem w lodówce przez jeden tydzień.
Ja podałam krem ze świeżymi owocami wymieszanymi z odrobiną cukru oraz udekorowałam całość liśćmi mięty. Bita śmietana została przeze mnie dodana, po wcześniejszym przyprawieniu jej odrobiną wanilii.
Dodaj komentarz