Kuchnia francuska
Francja to jedno z najbardziej liczących się w kulinarnym światku państw świata, w dodatku takie posiadające bardzo rozległą i bogatą tradycję kulinarną za sobą. Francuzi są dumni z charakterystycznych dla ich nacji dań, które na przestrzeni lat stały się integralną częścią ich kultury. Dzięki ich zainteresowaniu dobrym jedzeniem, szefowie kuchni od zawsze byli zachęcani do eksperymentowania z nowymi produktami. Wskutek tego powstało wiele dań, które chwali się na całym świecie.
Kilka słów o historii
Francja nie od zawsze lubuje się w czosnku, grzybach i truflach. Przed XV wiekiem przyprawy i różnego rodzaju ozdobniki w jedzeniu były używane przede wszystkim do ukrycia trucizny zawartej w samym pokarmie. W związku z tym za tamtych czasów Francja słynęła przede wszystkim z bardzo prostych dań ? wszelkie przejawy ekstrawagancji były uważane za podejrzane.
W połowie wspomnianego wieku, włoszka Catherine de Medici przeniosła się do Francji by poślubić przyszłego króla, Henriego II. Wraz z nią do kraju zawitały potrawy rodem z Florentyny ? wkradły się ponadto kreatywność i odpowiednie maniery. W mgnieniu oka francuskie dania przerodziły się w piękne i bogate w różnego rodzaju smaki.
Również XX wiek przyniósł Francji drastyczne zmiany, jeżeli chodzi o kuchnię. Powstało tak zwane ?nowe danie? (nouvelle cuisine), będące czymś lekkim, a więc wcześniej niespotykanym Francji. Sprawiało, iż sosy stawały się delikatniejsze, a wykorzystywało jedynie kilka składników ? za to tych o wyrazistym smaku i ciekawym zapachu. Dziś jasne jest, że obecna kuchnia francuska nie czerpie wiele z tradycji, a raczej wywodzi się z zamiłowania do eksperymentów.
Co jedzą Francuzi?
Typowa kuchnia francuska w dużej części bazuje na produktach regionalnych ? świeże jabłka, grzyby, owoce i pory znajdują się wśród tych najczęściej używanych. Zarówno mięso drobiowe, jak i wieprzowina czy baranina są tutaj dostępne praktycznie o każdej porze roku. Niezależnie od regionu (który również definiuje rodzaj najczęściej spożywanego pokarmu) można powiedzieć, że Francuzi lubują się w wyrafinowanym serze oraz winie.
Śniadanie we Francji jest niezwykle popularne głównie z tego względu, iż to na nim bazują dania podawane rano w różnego rodzaju hotelach na całym świecie. Są lekkie, ale jednocześnie pożywne, a ich bazą wydaje się odpowiednie pieczywo ? tego Francuzi mają całe mnóstwo i wcale nie kończy się na croissantach. Z Francji wywodzą się także popularne bagietki, a także Fougasse ? pyszny chleb. Do tego dochodzi masło albo dżem owocowy.
Dla Francuzów najważniejszym posiłkiem dnia jest obiad, który spożywa się między południem a 14:00. Składa się on z przystawki, dania głównego, a następnie serów (które są tutaj wręcz kultywowane) oraz aromatycznej kawy. Danie główne rzadko kiedy jest daniem głównym ? spożywa się je w tym kraju dość rzadko.
Najczęstszym produktem wykorzystywanym jako przystawki są różnego rodzaju sałaki, w tym popularna salade nicoise ? wywodząca się z Nikozji sałatka zawierająca fasolkę, anchois, papryki i oliwkę. Jako przystawkę często podaje się także ślimaki, których jedzenie stało się cechą charakterystyczną narodu francuskiego.
Jeżeli z kolei chodzi o danie główne, tutaj mamy do czynienia z prawdziwą różnorodnością. Jako że Francuzi uwielbiają eksperymentować, często wprowadzają u siebie innowacje ? są w końcu wzorem, z którego inspiracje czerpie niemal cały świat. Najpopularniejszym daniem okazuje się tutaj kogut w winie czy wołowina po burgundzku. Często spotyka się także z żabimi udkami ? te są jednak wykorzystywane przede wszystkim jako dodatek do dań głównych, ewentualnie jako przystawka.
Spożywane w towarzystwie kawy desery to zupełnie coś innego, coś, na co czeka każde dziecko spożywające francuski obiad, a czym z pewnością nie pogardzi i dorosły. Créme bruleé dajmy na to to jeden z najpopularniejszych na świecie kremów o bardzo ciekawej konsystencji i równie interesującym smaku ? crepes z kolei stosuje się zazwyczaj przy mniejszych obiadach, gdyż są to ?zawijasy? w stylu naszych naleśników. Do deserów dorośli często dodają nieco alkoholu ? ewentualnie stosują go jako zamiennik wspomnianej wcześniej kawy. Warto wspomnieć również o serze, który często stanowi substytut deseru. Francuzi są jego wielbicielami i posiadają przeszło 400 gatunków sera.
Czy wiedziałeś, że?
- Francuzi spożywają więcej sera ? około 20 kilogramów na osobę ? niż mieszkańcy jakichkolwiek innych państw świata,
- Vichyssoise ? zupa z tłuczonych ziemniaków ? została wynaleziona w Nowym Jorku, ale przez francuskiego kucharza,
- Croissant ? delikatne francuskie pieczywo ? zostało wynalezione w austriackim Wiedniu,
- Brazylijski przemysł kawiarski ma swoje podstawy w romansie francuskiej pierwszej damy i porucznika Francisco de Melo Palheta. Przybył on do Francji by poradzić sobie z konfliktem, a opuścił ją z podarunkiem w postaci nasion kawy (naturalnie od swojej tajemnej na ten czas ukochanej).
Podsumowanie
Dodaj komentarz