Kurkuma właściwości zdrowotne
Kurkuma właściwości zdrowotne – kurkuma powszechnie nazywana jest przyprawą życia. Znana jest przede wszystkim pod postacią żółtego proszku, jednak pozyskiwana jest z kłącza tropikalnej byliny, ostryżu długiego. Jak działa kurkuma?
Co to jest kurkuma?
Kurkuma a zdrowie – przyprawa ta doceniana jest przede wszystkim za silne działanie przeciwwirusowe i przeciwzapalne. Najbardziej aktywną substancją kurkumy jest kurkumina. To właśnie ona odpowiada za pomarańczowy kolor kłącza. Kurkuma jest także silnym przeciwutleniaczem, co za tym idzie, chroni organizm przed wolnymi rodnikami, pomagając uniknąć ryzyka rozwoju wielu chorób nowotworowych. Przyprawa ta uznawana jest także za naturalny antybiotyk, dzięki swoim właściwościom przeciwwirusowym, przeciwzapalnym i przeciwbakteryjnym.
Właściwości lecznicze kurkumy
Kurkuma doskonale wspomaga funkcjonowanie naszego organizmu. Olejki eteryczne zawarte w tej roślinie wspomagają procesy trawienne, wspomagają produkcję żółci, działają przeciwwrzodowo, hamują wydzielanie soku żołądkowego, a także zapobiegają wzdęciom. Kurkuma także bardzo dobrze wpływa na pracę mózgu, znacznie wspomaga pamięć oraz wspomaga regenerację mózgu np. po udarze, dlatego osoby cierpiące na chorobę Alzheimera powinny, jak najczęściej sięgać po kurkumę.
Kurkuma właściwości zdrowotne
Zawarta w kurkumie, kurkumina podnosi poziom peptydu w organizmie, który chroni go przed infekcjami, dlatego też jest to dobry środek na wzmocnienie odporności. Natomiast podczas przeziębień warto pić napar z kurkumy lub spożywać posiłki z jej dodatkiem.
Kurkuma przyprawa właściwości
Ponadto przyprawa ta pomaga utrzymać cały układ krążenia z sercem na czele w dobrej kondycji. Obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów zmniejszając jednocześnie ryzyko zachorowania na choroby serca, a także cukrzycę. Zapobiega też zlepianiu się płytek krwi (agregacji), poprawia krążenie i zmniejsza ryzyko występowania miażdżycy tętnic.
Dieta przeciwnowotworowa
Kurkuma właściwości zdrowotne – kurkuma niweluje ryzyko powstawania nowotworów, ale też hamuje postęp choroby. Dieta bogata w kurkumę znacznie zmniejsza ryzyko zachorowania na raka piersi, wątroby, jelita grubego i płuc. Należy jednak pamiętać, że stosowanie kurkumy często i w dużych dawkach może doprowadzić do podrażnienia błony śluzowej żołądka oraz jelit. Osoby chore na chorobę wrzodową oraz osoby stosujące leki przeciwzakrzepowe (przyprawa może wzmocnić ich działanie), nie powinny stosować kurkumy. Również kobiety w ciąży powinny unikać tej przyprawy, ponieważ pobudza ona macicę, co może skutkować szybszym porodem.
Kurkuma właściwości odchudzające
Stosując kurkumę możemy szybciej pozbyć się zbędnych kilogramów, gdyż przyprawa ta wpływa na lepsze trawienie i spalanie tkanki tłuszczowej, jak również wykazuje działanie anaboliczne i antykataboliczne, dzięki czemu pomaga zachować tkankę mięśniową i przyśpiesza efekty ćwiczeń mających na celu zyskanie masy mięśniowej i spalenie tłuszczu.
Przyprawa ta znalazła także zastosowanie w kosmetyce. Doskonale znaną i skuteczną metodą na piękną cerę jest maseczka z kurkumy na trądzik.
Kurkuma zastosowanie w kuchni
Kurkumą możemy zarówno barwić niektóre produkty np. ryż czy domowy makaron, jak i podkreślić smak wielu dań, zwłaszcza warzywnych, mięsnych i rybnych, które wywodzą się z kuchni chińskiej i indyjskiej. Kurkumę możemy dodawać także do rosołu, sosów i majonezów. W niektórych krajach bardzo popularna jest nalewka z kurkumy. Przyprawa ta świetnie komponuje się z cynamonem, kardamonem, goździkami i innymi przyprawami korzennymi, dlatego możemy ją dodawać np. do dań z jabłek, kompotów, przetworów np. z ogórków lub cukinii.
Dodaj komentarz