Letnia sałatka z cytrynową polewą

Składniki na sałatkę

  • 1/4 szklanki pinioli
  • 900 gram pomieszanego kabaczka i małej cukinii
  • sól
  • 1/2 (maksymalnie jedna szklanka) sera feta

Polewa

  • 1/2 łyżeczki startej skórki cytryny
  • 1 łyżka świeżego soku cytrynowego
  • 1 duży ząbek czosnku, zmiażdżony
  • 1 łyżeczka pokrojonego świeżego tymianku
  • 1 łyżeczka pokrojonej świeżej mięty
  • 1 łyżeczka świeżej pietruszki naciowej
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie

Na początku używamy obieraczki, by obrać kabaczki w cienkie niczym papier wstążki. Te układamy na desce do krojenia i posypujemy solą – dajemy jej około 20 minut na wsiąknięcie.

Na małej patelni na średnim ogniu podgrzewamy nasze orzechy (piniole lub inne), aż staną się złote i zaczną pachnieć. Mieszamy często.

Robimy polewę: w małej misce łączymy ze sobą skórkę i sok z cytryny, czosnek, tymianek, miętę i pietruszkę. Podczas trzepania tych wszystkich składników, wlewamy do nich oliwę z oliwek. Całość odkładamy na bok do momentu podania dania.

Płuczemy kabaczek i delikatnie  delikatnie suszymy czystym ręcznikiem (może być papierowy). Następnie układamy go w misce, w której podamy sałatkę (jeżeli nie zrobimy tego od razu, najlepiej schować kabaczek do lodówki).

Tuż przed podaniem trzepiemy całą polewę jeszcze raz, a następnie dodajemy do niej kabaczek z fetą oraz orzechami. Od razu podajemy.

Letnia sałatka z cytrynową polewą

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *