Letnia sałatka z cytrynową polewą
Składniki na sałatkę
- 1/4 szklanki pinioli
- 900 gram pomieszanego kabaczka i małej cukinii
- sól
- 1/2 (maksymalnie jedna szklanka) sera feta
Polewa
- 1/2 łyżeczki startej skórki cytryny
- 1 łyżka świeżego soku cytrynowego
- 1 duży ząbek czosnku, zmiażdżony
- 1 łyżeczka pokrojonego świeżego tymianku
- 1 łyżeczka pokrojonej świeżej mięty
- 1 łyżeczka świeżej pietruszki naciowej
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie
Na początku używamy obieraczki, by obrać kabaczki w cienkie niczym papier wstążki. Te układamy na desce do krojenia i posypujemy solą – dajemy jej około 20 minut na wsiąknięcie.
Na małej patelni na średnim ogniu podgrzewamy nasze orzechy (piniole lub inne), aż staną się złote i zaczną pachnieć. Mieszamy często.
Robimy polewę: w małej misce łączymy ze sobą skórkę i sok z cytryny, czosnek, tymianek, miętę i pietruszkę. Podczas trzepania tych wszystkich składników, wlewamy do nich oliwę z oliwek. Całość odkładamy na bok do momentu podania dania.
Płuczemy kabaczek i delikatnie delikatnie suszymy czystym ręcznikiem (może być papierowy). Następnie układamy go w misce, w której podamy sałatkę (jeżeli nie zrobimy tego od razu, najlepiej schować kabaczek do lodówki).
Tuż przed podaniem trzepiemy całą polewę jeszcze raz, a następnie dodajemy do niej kabaczek z fetą oraz orzechami. Od razu podajemy.
Dodaj komentarz