Majeranek – ciekawostki i wartości odżywcze

Majeranek jest bardzo aromatyczną przyprawą pochodzącą z Egiptu i Arabii – często myli się go z oregano, głównie dlatego, iż posiada bardzo podobny wygląd. W dniu dzisiejszym majeranek można spotkać w kilku różnych formach: często występuje jako olejek, można nabyć go w postaci proszku czy liści, świeżych lub suszonych.

Wartości odżywcze odżywcze

Spożywany w regularnych odstępach czasu majeranek jest w stanie być doskonałym składnikiem zdrowej diety. Już dwie jego łyżeczki uważa się za bardzo bogate w antyoksydanty i inne składniki odżywcze. Majeranek zawiera bardzo dużo witaminy A i C, wiele wapnia i żelaza.

Wpływ na zdrowie

Majeranek posiada właściwości w znacznym stopniu wspomagające system trawienia – pozwala zwiększyć apetyt, a także działać przeciwko mdłościom i biegunce (ale też zaparciom). Doskonale radzi sobie ponadto z bolesnymi skurczami brzucha, a także infekcjami powiązanymi właśnie z układem trawiennym.

Majerankowi przypisuje się właściwości ułatwiające walkę z powszechnymi chorobami i dolegliwościami. Dobrze radzi on sobie z grypą, czkawką, przeziębieniem. Uważa się również, że pozwala zwalczać zatrucia pokarmowe.

Przyprawa ta jest również często stosowana w medycynie, głównie do walki z różnego rodzaju stanami zapalnymi – bóle zębów, pleców, mięśni, a także głowy to jej “specjalność”. Przyprawę często stosują astmatycy, gdyż pozwala radzić sobie z negatywnymi efektami tejże choroby.

Majeranek w znacznym stopniu redukuje flegmę i pozwala zapobiegać różnego rodzaju infekcjom. Kobiety docenią jego regulacyjne funkcje jeżeli chodzi o cykl menstruacyjny.

Zastosowanie

Majeranku najczęściej używa się do przygotowywania specjalnych herbat – jego liście gotowane zaledwie 15 minut uwalniają mnóstwo składników wspomagających zdrowie człowieka. Często z majeranku korzysta się w bardziej bezpośredni sposób, przygotowując specjalny olejek i wcierając go w skórę, by pozbyć się skurczów czy innych dolegliwości.

Naturalnie rzecz biorąc majeranek często stosuje się w świecie kulinarnym – czy to do przyrządzania zup, czy jako składnik najróżniejszych sałatek.

Komentarze

  1. szymon pisze:

    A co z majerankiem surowym? Czy jedzenie takiego coś daje? Chciałbym go jeść w takiej postaci aby dostarczyć sobie enzymów trawiennych. Mam zamiar miksować go w blenderze z koktajlem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *