Makaron z brokułami i anchois
U mnie ostatnio moda na makaron w różnych kombinacjach i z różnymi dodatkami. Poniższy przepis należy do bardziej udanych.
Składniki
- 1 opakowanie makaronu do spaghetti
- 1 duża główka brokułu
- 2 łyżeczki soli
- 3 łyżeczki oleju
- 3 ząbki czosnku, zmiażdżone
- 2 puszki anchovies
- 1 łyżeczka wnętrzności z czerwonej papryki
- 1/2 szklanki rodzynek
Składniki
Gotujemy makaron zgodnie z zaleceniami podanymi na opakowaniu, a z gotującej się wody odlewamy 1/2 szklanki i odstawiamy na bok. Gotujemy wodę na dużej patelni, a następnie dodajemy do niej sól wraz z pokrojoną brokułem. Gotujemy, a następnie suszymy. Na dużej patelni podgrzewamy olej (na średnim ogniu), dodajemy do niego czosnek i gotujemy przez kilka minut. Do całości dodajemy anchois wraz z wnętrznościami czerwonej papryki – zostawiamy na ogniu, aż te pierwsze się rozlecą. Następnie dodajemy do całości wysuszone brokuły i rodzynki. Dodajemy makaron i podajemy dobrze zmieszaną całość.
Dodaj komentarz