Małe brązowe kulki pączkowe

Składniki

  • 5 łyżek masła
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • 1 1/2 szklanki mąki uniwersalnej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 1/2 łyżki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka wanilii
  • 1/2 łyżki soli
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatałowej
  • olej (na patelnię)

Na posypkę

  • 1/2 szklanki cukru białego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Do małego rondla dodajemy masło, a następnie doprowadzamy do wrzenia i gotjemy do czasu, kiedy mleko zrobi się bardzo brązowe. Ostrożne przekręcamy rondlem, by sprawdzać stale kolor masła. Natychmiast zdejmujemy jest z ognia, kiedy zobaczymy, że masło ma już złoty kolor.

Ubijamy suche składniki razem w średniej misce, a następnie łączymy mleko i jajko w małyej misce oraz ubijamy, by rozbić jajko. Mieszamy mleko, jajko i przybrązowione masło z suchymi składnikami, uważając, by nie dodać ich za dużo. Następnie podgrzewamy olej w rondlu – gdy osiągnie temperaturę około 180 stopni Celsjusza, ostrożnie dodajemy ciasto rozmiaru łyżki stołowej do oleju. Smażymy kilka na raz zachowując temperaturę oleju, by ta pozostawała ta sama. Smażymy do czasu osiągnięcia złotego koloru, a więc 2-3 minuty. Ostrożnie przemieszczamy pączki po oleju, by te smażyły się równomiernie.

Następnie w misce łączymy cukier i cynamon – maczamy w nich ciepłe pączki, rolując je, by pokryć je nimi. Podajemy od razu do jedzenia. Nasze mini-pączki możemy przechowywać pod przykryciem przez kilka kolejnych dni. Możemy też spróbować różnych posypek oraz polew, by nieco je uatrakcyjnić.

Małe brązowe kulki pączkowe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *