Mleko sojowe czy krowie?

Zastanawiasz się, jakie mleko jest najzdrowsze? Cierpisz z powodu alergii na białka mleka krowiego? Zadajesz sobie pytanie – jakie mleko wybrać? Sprawdź, który napój posiada najwięcej wartości odżywczych i pozwoli uniknąć objawów nietolerancji laktozy.

Jakie mleko jest najzdrowsze?

Tak naprawdę nie da się jasno określić, które mleko jest najzdrowsze, gdyż każdy z nas ma różne potrzeby żywieniowe i preferencje smakowe, które często decydują o tym, po jakie mleko ostatecznie sięgamy. Co kilka lat słyszymy, że mleko krowie jest niezdrowe, niestrawne i tak naprawdę nie powinno w ogóle stanowić składnika  zdrowej diety. Jak jest naprawdę? Jakie rodzaje mleka warto pić?

W sklepach znajdziemy różnorodne rodzaje mleka, które różnią się między sobą pochodzeniem. Najbardziej popularne jest mleko krowie, owcze oraz mleko kozie, choć to drugie nie wszystkim konsumentom przypada do gustu z powodu dość specyficznego smaku. Czasami można spróbować także mleka kobylego oraz oślego, jednak najczęściej jedynie w gospodarstwach agroturystycznych, czy u zaprzyjaźnionych hodowców. Oprócz mleka pozyskiwanego od zwierząt hodowlanych znajdziemy w sklepach także liczne rodzaje mleka roślinnego m.in. mleko sojowe, owsiane, konopne, ryżowe, migdałowe, z orzechów laskowych, z orzechów nerkowca czy popularne w kuchni azjatyckiej mleko kokosowe. Które mleko wybrać?

Czy mleko sojowe jest zdrowe?

Mleko sojowe jest dość dobrą alternatywą dla mleka krowiego. Ze względu na brak alergizującej laktozy może być spożywane przez alergików, ponadto jest częstym składnikiem diet bezmięsnych oraz bywa polecane osobom ze zbyt wysokim poziomem złego cholesterolu.

Mleko sojowe wartości odżywcze

W mleku sojowym znajdziemy porównywalną z mlekiem krowim ilość białka, mniej szkodliwe tłuszcze roślinne oraz trzykrotnie mniej węglowodanów niż w mleku krowim, jednak zanim kupimy sojowy napój mający zastąpić tradycyjne mleko warto sprawdzić czy nie został on wyprodukowany z soi modyfikowanej genetycznie i czy nie zawiera dodatku cukru oraz innych niepotrzebnych i wpływających na jego kaloryczność i wartości odżywcze składników np. zagęstników, słodzików czy sztucznych aromatów. Zaletą mleka sojowego jest również brak cholesterolu.

Mleko witaminy

Mleko krowie przewyższa mleko sojowe pod względem zawartości wapnia, witaminy D i witaminy B12. Ponadto mleko krowie jest także bogatym źródłem witaminy A, zawiera potas, magnez oraz jod, a także dostarcza cennych dla zdrowia bakterii kwasu mlekowego.

Najzdrowsze mleko

Mleko, które znajdziemy na sklepowych półkach różni się sposobem produkcji i konserwacji, a także zawartością tłuszczu. Warto wspomnieć, że mleko odtłuszczone, podobnie jak przetwory mleczne pozbawione tłuszczu nie dostarcza nam wielu substancji odżywczych – pijąc mleko odtłuszczone nie przyswajamy m.in. witaminy D, która jest witaminą rozpuszczalną w tłuszczach. Teoretycznie najzdrowsze jest mleko prosto od krowy, które zawiera najwięcej składników odżywczych ze względu na fakt, iż nie zostało poddane pasteryzacji i termizacji, niestety duża zawartość tłuszczu w świeżym mleku krowim wpływa na jego kaloryczność.

Czy mleko jest zdrowe? Na pewno nie jest szkodliwe, jednak nie każdy może je pić. Mleko jest bezwzględnie zakazane dla osób z nietolerancją laktozy, alergia jednak nie wyklucza spożywania fermentowanych przetworów mlecznych, które zwykle nie powodują żadnych objawów uczulenia.

Mleko sojowe dla dziecka

Wysokiej jakości mleko sojowe polecane jest, jako składnik diety małych dzieci, jednak nie powinno całkowicie zastępować mleka krowiego, o ile dziecko nie cierpi na alergię pokarmową.

Mleko krowie dla dziecka

Dietetycy i pediatrzy zalecają, aby mleko krowie podawać dzieciom od 3 roku życia. Dla niemowląt i małych dzieci przeznaczone jest specjalne mleko modyfikowane, którego skład jest ściśle dopasowany do potrzeb żywieniowych dzieci w zależności od ich wieku.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *