Muffiny figowo-owsiankowe
Muffiny są wspaniałym odpowiednikiem ciast, które niejednemu zdążyły się już przejeść. Tego typu babeczki są dość szybkie do przygotowania, a i jednocześnie nie za drogie. Przepis pozwala na przygotowanie około 16 babeczek.
Składniki
- 2 jajka
- 1/3 szklanki oleju
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 1 szklanka mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- 1 szczypta soli
- 3 figi (lub inne owoce – na przykład śliwki)
- 3 łyżki musli (jego wybór zależy od nas)
- 1/2 szklanki cukru (brązowego lub białego)
- szklanka płatków owsianych (pełna)
Sposób przygotowania
Na początku rozgrzewamy piekarnik równo do 180 stopni Celsjusza. W misce mieszamy jajka, olej i jogurt naturalny (ewentualnie kefir), a w osobnym naczyniu wszystkie pozostałe składniki. Po zmieszaniu i posiadaniu dwóch mas w naczyniach, je także łączymy ze sobą. Całą masę wlewamy do foremek (lub czegokolwiek, w zależności od formy, którą chcemy pozyskać). Kroimy nasze owoce (figi lub śliwki) na kawałki i wkładamy do ciasta. Pieczemy mniej więcej 25 minut, a następnie wystawiamy do osiągnięcia.
Ten przepis pochodzi z zaprzyjaźnionego blogu Bon Appetit Małgorzaty.
Wyglądają bajecznie, mniam 🙂