Muffiny figowo-owsiankowe

Muffiny figowo-owsiankowe

Muffiny są wspaniałym odpowiednikiem ciast, które niejednemu zdążyły się już przejeść. Tego typu babeczki są dość szybkie do przygotowania, a i jednocześnie nie za drogie. Przepis pozwala na przygotowanie około 16 babeczek.

Składniki

 

  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szczypta soli
  • 3 figi (lub inne owoce – na przykład śliwki)
  • 3 łyżki musli (jego wybór zależy od nas)
  • 1/2 szklanki cukru (brązowego lub białego)
  • szklanka płatków owsianych (pełna)

Sposób przygotowania

Na początku rozgrzewamy piekarnik równo do 180 stopni Celsjusza. W misce mieszamy jajka, olej i jogurt naturalny (ewentualnie kefir), a w osobnym naczyniu wszystkie pozostałe składniki. Po zmieszaniu i posiadaniu dwóch mas w naczyniach, je także łączymy ze sobą. Całą masę wlewamy do foremek (lub czegokolwiek, w zależności od formy, którą chcemy pozyskać). Kroimy nasze owoce (figi lub śliwki) na kawałki i wkładamy do ciasta. Pieczemy mniej więcej 25 minut, a następnie wystawiamy do osiągnięcia.

muffiny2

Ten przepis pochodzi z zaprzyjaźnionego blogu Bon Appetit Małgorzaty.

Komentarze

  1. kulinarnyJa pisze:

    Wyglądają bajecznie, mniam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *