Musli domowe przepis
Musli domowe przepis – najprostszy przepis na zdrowe i idealne nie tylko na śniadanie, domowe płatki muesli.
Jeżeli płatki śniadaniowe często figurują na Twojej liście zakupów, jak najszybciej zastąp je naszym domowym muesli – ograniczysz spożycie niezdrowych dodatków między innymi cukru i słodzików oraz zyskasz sporą dawkę stopniowo uwalnianej energii na udany początek dnia!
Przepis na domowe musli – składniki – wersja „na bogato”:
- 1 szklanka płatków owsianych górskich;
- 1 szklanka płatków gryczanych;
- 1 szklanka płatków jęczmiennych;
- ½ szklanki zarodków pszennych;
- ½ szklanki płatków jaglanych;
- Garść posiekanych orzechów włoskich lub laskowych;
- ½ szklanki płatków migdałowych;
- ½ szklanki rodzynek;
- Kilka łyżek posiekanych pestek dyni oraz łuskanych ziaren słonecznika;
- Posiekane suszone owoce – morele, śliwki, jabłka itp. w ilości dopasowanej do gustu;
- 1 szklanka mętnego soku jabłkowego;
- 4 łyżki miodu;
Jak samemu zrobić musli – sposób przygotowania:
Musli domowe przepis – wszystkie składniki przesyp do dużej miski i dokładnie przemieszaj. W soku jabłkowym rozpuść miód i całość wlej do suchych składników. Jeszcze raz wymieszaj i przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia – włóż płatki do nagrzanego, do 180 stopni piekarnika i piecz 15-20 minut. Możesz w połowie czasu pieczenia wyjąc blachę z piekarnika i jeszcze raz przemieszać muesli żeby nie posklejały się w grudki i zyskały lepszą chrupkość.
Po wystudzeniu przesyp płatki do szklanego słoja lub papierowych torebek i szczelnie zamknij. Przechowuj w chłodnym i suchym miejscu.
Przepis możesz dowolnie modyfikować robiąc pieczone musli jedynie z orzechami, suszonymi owocami lub bez żadnych dodatków, używając tylko różnego rodzaju naturalnych płatków.
Smacznego! Meridia 15 mg
Dodaj komentarz