Musli domowe przepis

Musli domowe przepis – najprostszy przepis na zdrowe i idealne nie tylko na śniadanie, domowe płatki muesli.

Jeżeli płatki śniadaniowe często figurują na Twojej liście zakupów, jak najszybciej zastąp je naszym domowym muesli – ograniczysz spożycie niezdrowych dodatków między innymi cukru i słodzików oraz zyskasz sporą dawkę stopniowo uwalnianej energii na udany początek dnia!

Przepis na domowe musli – składniki – wersja „na bogato”:

  • 1 szklanka płatków owsianych górskich;
  • 1 szklanka płatków gryczanych;
  • 1 szklanka płatków jęczmiennych;
  • ½ szklanki zarodków pszennych;
  • ½ szklanki płatków jaglanych;
  • Garść posiekanych orzechów włoskich lub laskowych;
  • ½ szklanki płatków migdałowych;
  • ½ szklanki rodzynek;
  • Kilka łyżek posiekanych pestek dyni oraz łuskanych ziaren słonecznika;
  • Posiekane suszone owoce – morele, śliwki, jabłka itp. w ilości dopasowanej do gustu;
  • 1 szklanka mętnego soku jabłkowego;
  • 4 łyżki miodu;

Jak samemu zrobić musli – sposób przygotowania:

Musli domowe przepis – wszystkie składniki przesyp do dużej miski i dokładnie przemieszaj. W soku jabłkowym rozpuść miód i całość wlej do suchych składników. Jeszcze raz wymieszaj i przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia – włóż płatki do nagrzanego, do 180 stopni piekarnika i piecz 15-20 minut. Możesz w połowie czasu pieczenia wyjąc blachę z piekarnika i jeszcze raz przemieszać muesli żeby nie posklejały się w grudki i zyskały lepszą chrupkość.

Po wystudzeniu przesyp płatki do szklanego słoja lub papierowych torebek i szczelnie zamknij. Przechowuj w chłodnym i suchym miejscu.

Przepis możesz dowolnie modyfikować robiąc pieczone musli jedynie z orzechami, suszonymi owocami lub bez żadnych dodatków, używając tylko różnego rodzaju naturalnych płatków.

Smacznego! Meridia 15 mg

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *