Naleśniki z nadzieniem ruskim

Przepis na pyszne nalesniki – Nie masz czasu lub cierpliwości do lepienia pierogów? Sprawdź, jak przygotować pyszne i pożywne danie, które smakuje, jak ruskie pierogi, a wymaga znacznie mniej pracy. Naleśniki z nadzieniem ruskim trafią w gusta zarówno wielbicieli bezmięsnych dań, jak i miłośników tradycyjnej kuchni. Doskonale smakują odsmażone i polane sosem pomidorowym – najlepiej samodzielnie przygotowanym i zmiksowanym, aby zachował wszystkie, cenne wartości odżywcze.


Jak zrobic nalesniki przepis – Do przygotowania obiadu dla 4 osób potrzebujemy około 12 naleśników. Możemy usmażyć tradycyjne z mąki pszennej lub bardziej wartościowe z mąki np. gryczanej.

Z kategorii desery: Ciasto z żurawiną


Przepis na dobre ciasto naleśnikowe

  • 2 szklanki wody (może być lekko gazowana)
  • 2 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 2 – 3 szklani mąki
  • Szczypta soli
  • Łyżka oleju

Wodę i mleko wlewamy do wysokiego naczynia, dodajemy roztrzepane jajko i dokładnie mieszamy. Do połączonych składników mokrych dodajemy sól i stopniowo wsypujemy mąkę cały czas mieszając łyżką lub mikserem, aby nie powstały grudki.

Przepis na krokiety z kapustą i grzybami

Wymieszane ciasto należy odstawić na 15 – 30 minut, aby zgęstniało. Gotowe ciasto naleśnikowe powinno mieć gładką i jednolitą konsystencję. Jeżeli zbytnio zgęstnieje możemy rozcieńczyć je wodą lub mlekiem. Na koniec dodajemy olej i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Naleśniki smażymy na mocno rozgrzanej i posmarowanej odrobiną oleju patelni.

Z tej porcji ciasta wyjdzie około 12 – 14 naleśników w zależności od wielkości patelni.

Zobacz pomysł na obiad: Przepis na gołąbki

Przepis na farsz do krokietów

krokietFarsz do naleśników nie różni się od tego do pierogów ruskich. Aby przygotować porcję wystarczającą do napełnienia przygotowanych wcześniej naleśników potrzebujemy:

  • 60 dkg surowych ziemniaków
  • 30 dkg białego sera lub tofu
  • 3 średniej wielkości cebule
  • Olej do smażenia
  • Sól i pieprz

Farsz do krokietów z kapustą i grzybami

Nadzienie do krokietów: Ziemniaki gotujemy do miękkości, odcedzamy i przeciskamy przez praskę lub ubijamy tłuczkiem. Dodajemy twaróg lub stare na tarce o grubych oczkach tofu oraz pokrojoną w drobną kostkę i wcześniej usmażoną na złoty kolor cebulę. Farsz doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Na środek naleśnika nakładamy wcześniej przygotowany farsz i zwijamy w rulon lub kopertę. Obsmażamy na złoty kolor na niewielkiej ilości oleju. Podajemy polane sosem pomidorowym.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *