Naleśniki z nadzieniem ruskim
Przepis na pyszne nalesniki – Nie masz czasu lub cierpliwości do lepienia pierogów? Sprawdź, jak przygotować pyszne i pożywne danie, które smakuje, jak ruskie pierogi, a wymaga znacznie mniej pracy. Naleśniki z nadzieniem ruskim trafią w gusta zarówno wielbicieli bezmięsnych dań, jak i miłośników tradycyjnej kuchni. Doskonale smakują odsmażone i polane sosem pomidorowym – najlepiej samodzielnie przygotowanym i zmiksowanym, aby zachował wszystkie, cenne wartości odżywcze.
Jak zrobic nalesniki przepis – Do przygotowania obiadu dla 4 osób potrzebujemy około 12 naleśników. Możemy usmażyć tradycyjne z mąki pszennej lub bardziej wartościowe z mąki np. gryczanej.
Z kategorii desery: Ciasto z żurawiną
Przepis na dobre ciasto naleśnikowe
- 2 szklanki wody (może być lekko gazowana)
- 2 szklanki mleka
- 1 jajko
- 2 – 3 szklani mąki
- Szczypta soli
- Łyżka oleju
Wodę i mleko wlewamy do wysokiego naczynia, dodajemy roztrzepane jajko i dokładnie mieszamy. Do połączonych składników mokrych dodajemy sól i stopniowo wsypujemy mąkę cały czas mieszając łyżką lub mikserem, aby nie powstały grudki.
Przepis na krokiety z kapustą i grzybami
Wymieszane ciasto należy odstawić na 15 – 30 minut, aby zgęstniało. Gotowe ciasto naleśnikowe powinno mieć gładką i jednolitą konsystencję. Jeżeli zbytnio zgęstnieje możemy rozcieńczyć je wodą lub mlekiem. Na koniec dodajemy olej i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Naleśniki smażymy na mocno rozgrzanej i posmarowanej odrobiną oleju patelni.
Z tej porcji ciasta wyjdzie około 12 – 14 naleśników w zależności od wielkości patelni.
Zobacz pomysł na obiad: Przepis na gołąbki
Przepis na farsz do krokietów
Farsz do naleśników nie różni się od tego do pierogów ruskich. Aby przygotować porcję wystarczającą do napełnienia przygotowanych wcześniej naleśników potrzebujemy:
- 60 dkg surowych ziemniaków
- 30 dkg białego sera lub tofu
- 3 średniej wielkości cebule
- Olej do smażenia
- Sól i pieprz
Farsz do krokietów z kapustą i grzybami
Nadzienie do krokietów: Ziemniaki gotujemy do miękkości, odcedzamy i przeciskamy przez praskę lub ubijamy tłuczkiem. Dodajemy twaróg lub stare na tarce o grubych oczkach tofu oraz pokrojoną w drobną kostkę i wcześniej usmażoną na złoty kolor cebulę. Farsz doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Na środek naleśnika nakładamy wcześniej przygotowany farsz i zwijamy w rulon lub kopertę. Obsmażamy na złoty kolor na niewielkiej ilości oleju. Podajemy polane sosem pomidorowym.
Dodaj komentarz