Naleśniki z nadzieniem ruskim

Przepis na pyszne nalesniki – Nie masz czasu lub cierpliwości do lepienia pierogów? Sprawdź, jak przygotować pyszne i pożywne danie, które smakuje, jak ruskie pierogi, a wymaga znacznie mniej pracy. Naleśniki z nadzieniem ruskim trafią w gusta zarówno wielbicieli bezmięsnych dań, jak i miłośników tradycyjnej kuchni. Doskonale smakują odsmażone i polane sosem pomidorowym – najlepiej samodzielnie przygotowanym i zmiksowanym, aby zachował wszystkie, cenne wartości odżywcze.


Jak zrobic nalesniki przepis – Do przygotowania obiadu dla 4 osób potrzebujemy około 12 naleśników. Możemy usmażyć tradycyjne z mąki pszennej lub bardziej wartościowe z mąki np. gryczanej.

Z kategorii desery: Ciasto z żurawiną


Przepis na dobre ciasto naleśnikowe

  • 2 szklanki wody (może być lekko gazowana)
  • 2 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 2 – 3 szklani mąki
  • Szczypta soli
  • Łyżka oleju

Wodę i mleko wlewamy do wysokiego naczynia, dodajemy roztrzepane jajko i dokładnie mieszamy. Do połączonych składników mokrych dodajemy sól i stopniowo wsypujemy mąkę cały czas mieszając łyżką lub mikserem, aby nie powstały grudki.

Przepis na krokiety z kapustą i grzybami

Wymieszane ciasto należy odstawić na 15 – 30 minut, aby zgęstniało. Gotowe ciasto naleśnikowe powinno mieć gładką i jednolitą konsystencję. Jeżeli zbytnio zgęstnieje możemy rozcieńczyć je wodą lub mlekiem. Na koniec dodajemy olej i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Naleśniki smażymy na mocno rozgrzanej i posmarowanej odrobiną oleju patelni.

Z tej porcji ciasta wyjdzie około 12 – 14 naleśników w zależności od wielkości patelni.

Zobacz pomysł na obiad: Przepis na gołąbki

Przepis na farsz do krokietów

krokietFarsz do naleśników nie różni się od tego do pierogów ruskich. Aby przygotować porcję wystarczającą do napełnienia przygotowanych wcześniej naleśników potrzebujemy:

  • 60 dkg surowych ziemniaków
  • 30 dkg białego sera lub tofu
  • 3 średniej wielkości cebule
  • Olej do smażenia
  • Sól i pieprz

Farsz do krokietów z kapustą i grzybami

Nadzienie do krokietów: Ziemniaki gotujemy do miękkości, odcedzamy i przeciskamy przez praskę lub ubijamy tłuczkiem. Dodajemy twaróg lub stare na tarce o grubych oczkach tofu oraz pokrojoną w drobną kostkę i wcześniej usmażoną na złoty kolor cebulę. Farsz doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Na środek naleśnika nakładamy wcześniej przygotowany farsz i zwijamy w rulon lub kopertę. Obsmażamy na złoty kolor na niewielkiej ilości oleju. Podajemy polane sosem pomidorowym.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *