Naleśniki zapiekane ze szpinakiem

Naleśniki zapiekane ze szpinakiem to idealna alternatywa dla tradycyjnych krokietów. Sprawdźcie przepis na nalesniki ze szpinakiem i pieczarkami, zapiekane z sosem serowym.

Przepisy szpinak

Świeży i mrożony szpinak możemy wykorzystać na wiele różnych sposobów. Warto, jednak pamiętać, aby poza sezonem kupować mrożony szpinak w liściach, a nie mielony, który po rozmrożeniu przypomina niestety papkę dla niemowlaka i jest często niesmaczny.

Z innej kategorii: Przepis sos czosnkowy

z8971487M,Nalesniki-ze-szpinakiem-zapiekane-pod-serowym-besz

Naleśniki ze szpinakiem przepis

Aby przygotować naleśniki ze szpinakiem zapiekane potrzebujesz:

  • Duży pęczek świeżych liści szpinaku lub 1 i 1/2 opakowania szpinaku mrożonego (liście)
  • 1/2 kg pieczarek
  • 1 cebulę
  • 1 ząbek czosnku
  • 30 dkg tartego żółtego sera
  • szklankę śmietanki
  • garść orzechów włoskich
  • 2 łyżki oleju lub klarowanego masła
  • sól i pieprz

nalesniki_cienkie

Naleśniki ze świeżym szpinakiem – przepis na ciasto

  • 2 jajka
  • 25 dkg mąki
  • około 0,5 l mleka (ile zabierze ciasto)
  • szczypta soli
  • łyżka oleju lub klarowanego masła

Jak przygotować szpinak?

Na początek oczyść, pokrój w plastry i usmaż pieczarki na łyżce oleju lub masła. Kiedy odparują dodaj posiekaną cebulkę i smaż do miękkości. Na koniec dopraw solą i pieprzem. Szpinak oczyść, na patelni podsmaż ząbek czosnku i dodaj szpinak. Smaż około 3 minuty aż liście zmniejszą objętość i będą miękkie. Przełóż szpinak na drobne sito i odsącz go z wody – korzystając z mrożonych liści postępuj w ten sam sposób (nie rozmrażaj szpinaku przed smażeniem). Dopraw do smaku szczyptą soli.

Może cię zainteresować temat: Jak zrobić ketchup z pomidorów?

Naleśniki zapiekane w piekarniku

Przygotuj sos serowy – ser zetrzyj na grubej tarce, dodaj śmietankę i wymieszaj. Orzechy posiekaj i upraż na suchej patelni.

Przepis na krokiety ze szpinakiem

Naleśniki zapiekane ze szpinakiem – zrób ciasto na naleśniki i usmaż placki. Na żady wykładaj po dwie łyżki szpinaku i pieczarek. Naleśniki zwijaj w rulon i  układaj w naczyniu żaroodpornym. Przykryj masą serową i posyp orzechami. Zapiekaj przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *