Naleśniki zapiekane ze szpinakiem
Naleśniki zapiekane ze szpinakiem to idealna alternatywa dla tradycyjnych krokietów. Sprawdźcie przepis na nalesniki ze szpinakiem i pieczarkami, zapiekane z sosem serowym.
Przepisy szpinak
Świeży i mrożony szpinak możemy wykorzystać na wiele różnych sposobów. Warto, jednak pamiętać, aby poza sezonem kupować mrożony szpinak w liściach, a nie mielony, który po rozmrożeniu przypomina niestety papkę dla niemowlaka i jest często niesmaczny.
Z innej kategorii: Przepis sos czosnkowy
Naleśniki ze szpinakiem przepis
Aby przygotować naleśniki ze szpinakiem zapiekane potrzebujesz:
- Duży pęczek świeżych liści szpinaku lub 1 i 1/2 opakowania szpinaku mrożonego (liście)
- 1/2 kg pieczarek
- 1 cebulę
- 1 ząbek czosnku
- 30 dkg tartego żółtego sera
- szklankę śmietanki
- garść orzechów włoskich
- 2 łyżki oleju lub klarowanego masła
- sól i pieprz
Naleśniki ze świeżym szpinakiem – przepis na ciasto
- 2 jajka
- 25 dkg mąki
- około 0,5 l mleka (ile zabierze ciasto)
- szczypta soli
- łyżka oleju lub klarowanego masła
Jak przygotować szpinak?
Na początek oczyść, pokrój w plastry i usmaż pieczarki na łyżce oleju lub masła. Kiedy odparują dodaj posiekaną cebulkę i smaż do miękkości. Na koniec dopraw solą i pieprzem. Szpinak oczyść, na patelni podsmaż ząbek czosnku i dodaj szpinak. Smaż około 3 minuty aż liście zmniejszą objętość i będą miękkie. Przełóż szpinak na drobne sito i odsącz go z wody – korzystając z mrożonych liści postępuj w ten sam sposób (nie rozmrażaj szpinaku przed smażeniem). Dopraw do smaku szczyptą soli.
Może cię zainteresować temat: Jak zrobić ketchup z pomidorów?
Naleśniki zapiekane w piekarniku
Przygotuj sos serowy – ser zetrzyj na grubej tarce, dodaj śmietankę i wymieszaj. Orzechy posiekaj i upraż na suchej patelni.
Przepis na krokiety ze szpinakiem
Naleśniki zapiekane ze szpinakiem – zrób ciasto na naleśniki i usmaż placki. Na żady wykładaj po dwie łyżki szpinaku i pieczarek. Naleśniki zwijaj w rulon i układaj w naczyniu żaroodpornym. Przykryj masą serową i posyp orzechami. Zapiekaj przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
Smacznego!
Dodaj komentarz