Jak obrać gorące jajko?

Często zdarza się tak, że musimy przygotować jajko na twardo w bardzo krótkim okresie czasu ? czy to w sytuacji, kiedy zaspaliśmy i musimy zjeść coś ?na szybko?, czy też tuż przed przyjęciem, kiedy zostawiliśmy jajko na sam koniec. Wtedy zazwyczaj spotykamy się z jednym problemem ? podczas gdy samo przygotowanie jajka na twardo nie zajmuje dużo czasu, trzeba stracić kilkanaście minut na to, by ostygło. Jest bowiem zbyt gorące, by utrzymać je w ręku i obrać. Jak zatem skrócić okres oczekiwania i szybko sobie z tym poradzić?

Kroki

  1. Na samym początku uderzamy w gorące jajko łyżeczką, na tyle mocno, by jego skorupka pękła. Zauważmy cieniutką błonkę ? odrywamy ją razem z kawałkiem skorupki.
  2. Teraz gorące jajko wkładamy do lodowatej wody, na około dwie minuty.
  3. Woda zacznie wpływać do jajka (pomiędzy skorupkę a błonkę), co w mgnieniu oka je ostudzi. Obieramy je szybko, najlepiej w wodzie, w której się znajduje.

Wskazówki

  1. Uważajmy na to, by się nie poparzyć ? do gorących jajek należy podchodzić ostrożnie.
  2. Dbamy o to, by nie upuścić jajka ? jest to łatwe, gdy to jest gorące.

Komentarze

  1. ewcia napisał(a):

    Świetne porady:) zawsze miałam z tym problem:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *