Ciasto z żurawiną + Orzechowo-miodowe

Ciasto z żurawiną Dla tych, którzy się odchudzają: proszę, nie rozpaczajcie nad tym, jakich cudownych dań nie będziecie mogli zjeść tego lata. Zamiast tego bądźcie kreatywni w poszukiwaniu cudownych alternatyw, które są tak samo smaczne, a jednocześnie delikatne dla Waszego ciała. Zupełnie tak, jak ciasto, które teraz zaprezentuję.

Placek z żurawiną

Orzechowo-miodowe ciasto

  • 2 1/2 szklanki mąki migdałowej
  • 1/2 szklanki mąki orzechowej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 3/4 łyżeczki sodki oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 szklanki oleju z pestek winogron
  • 3 łyżeczki miodu
  • 3 jajka
  • 1/4 szklanki cydru jabłkowego
  • 1 łyżeczka startej skórki pomarańczy

Przepis na żurawinę

Podgrzewamy piekarnik do temperatury 175 stopni Celsjusza, a następnie suche składniki łączymy i mieszamy w jednej misce. Pozostałe składniki umieszczamy w osobnej misce i mieszamy, a następnie łączymy zawartość obu misek i mieszamy drewnianą łyżką. Smarujemy okrągłą brytfannę i wlewamy do niej naszą mieszankę. Teraz umieszczamy ją w piekarniku i pieczemy przez około 20-25 minut lub do momentu, w którym całość nabierze złotego koloru.

Świeża żurawina przepisy

Ważne! Zostawiamy ciasto, by to całkowicie wystygło (przynajmniej kilka godzin), zanim wyjmiemy je z brytfanny lub też zaczniemy kroić. Wcześniej ciasto będzie się rozlatywać – dlatego warto poczekać, zanim się to zrobi.

Sos żurawinowy

  • 1 340g torebka świeżej żurawiny
  • 1 3/4 szklanki cydru jabłkowego
  • 3/4 – 1 szklanki miodu (w zależności od tego, jak słodki ma być sos)
  • 2 laski cynamonu
  • 1 łyżka startej skórki pomarańczy
  • 10 całych goździków
  • szczypta soli

Wszystkie składniki łączymy w dużym rondlu, a następnie gotujemy na średnim ogniu aż do wrzenia. Następnie zmieniamy na wolny ogień i gotujemy aż sos stanie się gęsty i zmniejszy się jego ilość. Od czasu do czasu mieszamy, około 30 minut takiego gotowania powinno starczyć. Następnie wyjmujemy laski cynamonu oraz goździki.

Ciasto z zurawina

Naszym sosem polewamy każdy kawałek wcześniej ugotowanego ciasta. Warto powiedzieć, że sos gęstnieje po przebywaniu w lodówce – jeżeli chcemy, by był bardzo gęsty, kilka godzin przed podaniem wkładamy go do lodówki.

Orzechowo-miodowe ciasto z żurawinowym sosem

Komentarze

  1. Michał pisze:

    Świetny przepis na ciasto! Wczoraj zrobiłem wg przepisu i wyszło bardzo smaczne!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *