Ciasto z żurawiną + Orzechowo-miodowe
Ciasto z żurawiną Dla tych, którzy się odchudzają: proszę, nie rozpaczajcie nad tym, jakich cudownych dań nie będziecie mogli zjeść tego lata. Zamiast tego bądźcie kreatywni w poszukiwaniu cudownych alternatyw, które są tak samo smaczne, a jednocześnie delikatne dla Waszego ciała. Zupełnie tak, jak ciasto, które teraz zaprezentuję.
Placek z żurawiną
Orzechowo-miodowe ciasto
- 2 1/2 szklanki mąki migdałowej
- 1/2 szklanki mąki orzechowej
- 1/4 łyżeczki soli
- 3/4 łyżeczki sodki oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/4 szklanki oleju z pestek winogron
- 3 łyżeczki miodu
- 3 jajka
- 1/4 szklanki cydru jabłkowego
- 1 łyżeczka startej skórki pomarańczy
Przepis na żurawinę
Podgrzewamy piekarnik do temperatury 175 stopni Celsjusza, a następnie suche składniki łączymy i mieszamy w jednej misce. Pozostałe składniki umieszczamy w osobnej misce i mieszamy, a następnie łączymy zawartość obu misek i mieszamy drewnianą łyżką. Smarujemy okrągłą brytfannę i wlewamy do niej naszą mieszankę. Teraz umieszczamy ją w piekarniku i pieczemy przez około 20-25 minut lub do momentu, w którym całość nabierze złotego koloru.
Świeża żurawina przepisy
Ważne! Zostawiamy ciasto, by to całkowicie wystygło (przynajmniej kilka godzin), zanim wyjmiemy je z brytfanny lub też zaczniemy kroić. Wcześniej ciasto będzie się rozlatywać – dlatego warto poczekać, zanim się to zrobi.
Sos żurawinowy
- 1 340g torebka świeżej żurawiny
- 1 3/4 szklanki cydru jabłkowego
- 3/4 – 1 szklanki miodu (w zależności od tego, jak słodki ma być sos)
- 2 laski cynamonu
- 1 łyżka startej skórki pomarańczy
- 10 całych goździków
- szczypta soli
Wszystkie składniki łączymy w dużym rondlu, a następnie gotujemy na średnim ogniu aż do wrzenia. Następnie zmieniamy na wolny ogień i gotujemy aż sos stanie się gęsty i zmniejszy się jego ilość. Od czasu do czasu mieszamy, około 30 minut takiego gotowania powinno starczyć. Następnie wyjmujemy laski cynamonu oraz goździki.
Ciasto z zurawina
Naszym sosem polewamy każdy kawałek wcześniej ugotowanego ciasta. Warto powiedzieć, że sos gęstnieje po przebywaniu w lodówce – jeżeli chcemy, by był bardzo gęsty, kilka godzin przed podaniem wkładamy go do lodówki.
Świetny przepis na ciasto! Wczoraj zrobiłem wg przepisu i wyszło bardzo smaczne!