Orzechy pecan – wsparcie dla zdrowia
Orzechy pecan to jedne z najsmaczniejszych zdrowych przekąsek, są maślane i delikatnie słodkawe. Znajdują szerokie zastosowanie w kuchni i są uwielbiane zarówno przez dorosłych, jak i dzieci. Dowiedz się, jakie korzyści zdrowotne niesie spożywanie orzechów pecan!
Orzechy pecan – skąd pochodzą te rarytasy?
Orzechy pecan pochodzą z Ameryki Północnej. Pekanową stolicą świata uznawane jest hrabstwo San Saba położone w Teksasie. W opinii miłośników tych orzechów najsmaczniejsze okazy pochodzą właśnie z tego miejsca. Naturalnie występują też w Meksyku. Orzechy pekan są owocami orzesznika jadalnego, zwanego też orzesznikiem owocowym/pekanowym. To długowieczne drzewo liściaste dorasta nawet do 54 m wysokości i zaczyna owocować po około 5 latach od posadzenia. Znaczącymi producentami orzechów pekan są Stany Zjednoczone, Izrael, Meksyk, Australia i Republika Południowej Afryki.
Orzechy pecan – poznaj ich pozytywny wpływ na zdrowie
Orzechy pecan są polecane przed specjalistów do spraw żywienia. Dlaczego warto wdrożyć je do jadłospisu? Dzięki owocom pekanowaca można dostarczyć organizmowi:
- tłuszcz,
- białko,
- węglowodany,
- witaminy,
- pierwiastki śladowe.
Orzechy usprawniają pracę mózgu, z tego względu są polecane osobom uczącym się i pracującym umysłowo. Dzięki prozdrowotnym substancjom produkty te chronią serce i obniżają poziom złego cholesterolu. Jedząc orzechy pecan można zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych, przeciwdziałać bolesnym skurczom mięśni i wesprzeć system immunologiczny.
To nie wszystko. Przekąski te powinny znaleźć się w menu osób chcących poprawić kondycję skóry oraz wydolność organizmu. Orzechy pekan odgrywają ważną rolę w odbudowie tkanek i polepszają wzrok.
Czy orzechy pekan powodują tycie?
Niektórzy fani zdrowej żywności, obawiają się, że z powodu wysokiej kaloryczności orzechy pecan mogą przyczynić się do nadwagi (100 g pecanów to 691 kalorii). Jednak nie ma powodu do obaw, gdyż w opinii dietetyków orzechy pecan wręcz przeciwdziałają nadwadze, gdyż dają szybkie poczucie sytości. Jeśli dbasz o linię, orzechy pekan nie są dla Ciebie zagrożeniem. Warto jeść regularnie te produkty, nawet będąc na diecie redukcyjnej. Oczywiście w procesie odchudzania najlepszym wyborem będą orzechy surowe, niewzbogacone karmelem, czekoladą, czy innymi dodatkami, które dostarczają kolejnych kalorii. Ile orzechów pekan jeść dziennie? Wystarczające będzie 30 g.
Jak wykorzystać orzechy pekan w kuchni? Wskazówki
Orzechy pecan firmy Frutavita można wykorzystać w kuchni a wiele sposób. To idealny dodatek do wytrawnych potraw mięsnych i rybnych. Wiele osób dodaje orzechy pecan do słodkich dań np. naleśników, gofrów. Dużą popularnością cieszą się przepisy na ciasto i chleb z orzechami pecan. Te pożywne i zdrowe orzechy mogą stanowić element musli, owsianki, czy sałatki. Warto używać ich do deserów lodowych, sosów, zup krem lub marynat. Oczywiście równie dobrze można chrupać pekany na surowo.
Dodaj komentarz