Orzechy pecan – wsparcie dla zdrowia

Orzechy pecan to jedne z najsmaczniejszych zdrowych przekąsek, są maślane i delikatnie słodkawe. Znajdują szerokie zastosowanie w kuchni i są uwielbiane zarówno przez dorosłych, jak i dzieci. Dowiedz się, jakie korzyści zdrowotne niesie spożywanie orzechów pecan!

Orzechy pecan – skąd pochodzą te rarytasy?

Orzechy pecan pochodzą z Ameryki Północnej. Pekanową stolicą świata uznawane jest hrabstwo San Saba położone w Teksasie. W opinii miłośników tych orzechów najsmaczniejsze okazy pochodzą właśnie z tego miejsca. Naturalnie występują też w Meksyku. Orzechy pekan są owocami orzesznika jadalnego, zwanego też orzesznikiem owocowym/pekanowym. To długowieczne drzewo liściaste dorasta nawet do 54 m wysokości i zaczyna owocować po około 5 latach od posadzenia. Znaczącymi producentami orzechów pekan są Stany Zjednoczone, Izrael, Meksyk, Australia i Republika Południowej Afryki.

Orzechy pecan – poznaj ich pozytywny wpływ na zdrowie

Orzechy pecan są polecane przed specjalistów do spraw żywienia. Dlaczego warto wdrożyć je do jadłospisu? Dzięki owocom pekanowaca można dostarczyć organizmowi:

  • tłuszcz,
  • białko,
  • węglowodany,
  • witaminy,
  • pierwiastki śladowe.

Orzechy usprawniają pracę mózgu, z tego względu są polecane osobom uczącym się i pracującym umysłowo. Dzięki prozdrowotnym substancjom produkty te chronią serce i obniżają poziom złego cholesterolu. Jedząc orzechy pecan można zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych, przeciwdziałać bolesnym skurczom mięśni i wesprzeć system immunologiczny.

To nie wszystko. Przekąski te powinny znaleźć się w menu osób chcących poprawić kondycję skóry oraz wydolność organizmu. Orzechy pekan odgrywają ważną rolę w odbudowie tkanek i polepszają wzrok.

Czy orzechy pekan powodują tycie?

Niektórzy fani zdrowej żywności, obawiają się, że z powodu wysokiej kaloryczności orzechy pecan mogą przyczynić się do nadwagi (100 g pecanów to 691 kalorii). Jednak nie ma powodu do obaw, gdyż w opinii dietetyków orzechy pecan wręcz przeciwdziałają nadwadze, gdyż dają szybkie poczucie sytości. Jeśli dbasz o linię, orzechy pekan nie są dla Ciebie zagrożeniem. Warto jeść regularnie te produkty, nawet będąc na diecie redukcyjnej. Oczywiście w procesie odchudzania najlepszym wyborem będą orzechy surowe, niewzbogacone karmelem, czekoladą, czy innymi dodatkami, które dostarczają kolejnych kalorii. Ile orzechów pekan jeść dziennie? Wystarczające będzie 30 g.

Jak wykorzystać orzechy pekan w kuchni? Wskazówki

Orzechy pecan firmy Frutavita można wykorzystać w kuchni a wiele sposób. To idealny dodatek do wytrawnych potraw mięsnych i rybnych. Wiele osób dodaje orzechy pecan do słodkich dań np. naleśników, gofrów. Dużą popularnością cieszą się przepisy na ciasto i chleb z orzechami pecan. Te pożywne i zdrowe orzechy mogą stanowić element musli, owsianki, czy sałatki. Warto używać ich do deserów lodowych, sosów, zup krem lub marynat. Oczywiście równie dobrze można chrupać pekany na surowo.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *