Ostre poduszeczki z ciasta francuskiego

Ostre poduszeczki z ciasta francuskiego

Składniki

  • kilka pomidorów (suszonych)
  • 1 gotowe ciasto francuskie
  • oliwki (kilka czarnych)
  • 1 białko
  • 1 papryczka chili
  • kulka mozzarelli

Przygotowanie

Rozwijamy nasze ciasto, wycinając z niego kształty (preferowane kwadraty, jak na zdjęciu – 5 x 5 cm). Na każdym z kwadratów układamy plaster mozzarelli, kawałek pomidora, papryczki chili i przepołowione oliwki. Białkiem jajka obsmarowujemy brzegi ciasta, by to przybrało ładny kolor. Pieczemy przez 20 minut (lub do osiągnięcia odpowiedniego koloru) w temperaturze 190 stopni. Jeżeli wszystko pójdzie dobrze, nasze kwadraciki będą “wybrzuszone” niczym poduszki.

Ostre poduszeczki z ciasta francuskiego

Ten przepis pochodzi z zaprzyjaźnionego blogu Bon Appetit Małgorzaty.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *