Owsianka z pieczonymi gruszkami
Składniki
(starczą na 6 porcji)
- 2 szklanki płatków owsianych
- 1/3 szklanki brązowego cukru
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 1/2 łyżki cynamonu
- 1/4 łyżki gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżki pokrojonego rozmarynu (opcjonalna)
- 1/2 łyżki soli
- 2 szklanki mleka
- 1 jajko
- 2 łyżki niesłonego, roztopionego masła
- 2 łyżki wanilii (lub laski wanilii)
- 3 gruszki bez pestki, przepołowione
Wierzch
- 1/2 szklanki orzechów (dowolny rodzaj)
- 1 łyżka stopionego masła
- szczypta soli
- 1 łyżka brązowego cukru
Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni Celsjusza i rozsmarowujemy masło na brytfannie. łączymy ze sobą płatki owsiane, proszek do pieczenia, cynamon, gałkę muszkatołową, rozmaryn i sól, a następnie mieszamy to wszystko razem. Wlewamy miksturę na brytfannę.
W misce łączymy brązowy cukier, mleko, jajka, 2 łyżki stopionego masła i wanilię. Wszystko ubijamy całkowicie, a następnie polewamy tym płatki. Wciskamy w nie następnie gruszki. Jeżeli chodzi o wierzch naszej owsianki to musimy wszystkie jego składniki po prostu rozprószyć na brzegu wcześniej przygotowanej owsianki z gruszkami.
Następnie pieczemy wszystko 40-45 minut do czasu, kiedy środek jest wypieczony, a posypka uzyska kolor złoty i skameralizuje się. Później odczekujemy, aż nieco to wszystko ostygnie i podajemy z syropem klonowym, brązowym cukrem i – jeżeli chcemy – większą ilością stopionego masła.
Dodaj komentarz