Pączki dyniowe w polewie cynamonowej

 

Przepis ten ma na celu wyjaśnienie, w jaki sposób przygotować “amerykańskie” pączki (z dziurką w środku) w przepysznej polewie. Dla uczynienia procesu ich przygotowywania szybszym polecam najpierw zająć się przygotowywaniem polewy, a dopiero potem samych pączków.

Cynamonowa polewa

Starcza na pokrycie 12 pączków.

  • 1/4 szklanki ghi (lub zwykłego masła)
  • 1/4 szklanki upieczonego masła migdałowego
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki wanilii

W małym rondlu na wolnym ogniu podgrzewamy masło do czasu, kiedy się nie roztopi. Gdy tylko tak się stanie, zestawiami z gazu. Dodajemy pozostałe składniki i ubijamy do czasu osiągnięcia formy polewy. Wlewamy ją do miski i odstawiamy – podczas chłodzenia zgęstnieje, co sprawi, że lepiej będzie się później przyklejała do pączków.

Pączki o smaku dyni

Przepis na 12 pączków.

  • 2 1/3 szklanki mąki migdałowej (można użyć innej, jednakże należy zapamiętać, że smak będzie zupełnie inny, niż przy wykorzystaniu tej)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki sodki oczyszczonej
  • 2 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki goździku
  • 1 1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej
  • 1 1/2 łyżeczki ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 4 jajka
  • 1 szklanka papki z dyni
  • 1/2 szklanki miodu
  • 1/2 szklanki ghi / masła / oleju do pokrycia blachy

Podgrzewamy piekarnik do temperatury 175 stopni Celsjusza, a następnie smarujemy blachę wybranym produktem (masło / ghi / olej). Następnie mieszamy mąkę migdałową, sól, sodkę oczyszczoną i przyprawy w jednej misce. Wsypujemy wszystko do blendera i dodajemy płynne składniki, a następnie blendujemy do czasu uzyskania odpowiednio gładkiej masy. Podczas blendowania możemy na chwilę zatrzymać blender i użyć drewnianej łyżki do zeskrobania krawędzi blendera by upewnić się, że składniki odpowiednio się wymieszają.

Stworzone ciasto wlewamy do wcześniej przygotowanej formy do pączków, wypełniając je niemal po brzegi. Umieszczamy to wszystko w piekarniku i pieczemy przez 20 minut. Obserwujemy je, by nie opuściły formy i nie spaliły się.

Na końcu wyjmujemy pączki z piekarnika i zostawiamy je do ostygnięcia na 5 minut. Następnie odwracamy do góry nogami blachę, by wyjąć pączki (powinny wypaść bezproblemowo). Zostawiamy je do wystygnięcia, a następnie używamy łyżki lub kubka, by polać każdy z nich wcześniej przygotowaną polewą.

 

pumpkinspicedonuts2
pumpkinspicedonuts1

Komentarze

  1. Marta pisze:

    Bardzo ciekawy przepis, muszę go wypróbować!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *