Papryka i jej wpływ na zdrowie człowieka

Papryka ? czy to ostra czy nie ? może zrobić nieco więcej niż tylko przyprawić nasz omlet czy nadać sałatce wyrazistego kolorytu. Jest to produkt spożywczy, który jest nam w stanie pomóc w dostarczaniu organizmowi witamin niezbędnych do jego codziennego prawidłowego funkcjonowania i zawierają składniki, które często wiąże się z utratą wagi, redukowaniem bólu oraz wieloma innymi pozytywnymi czynnikami.

Choć paprykę często utożsamia się z warzywem, tak naprawdę jest ona owocem ? i to takim, którego historia sięga czasów starożytnych Azteków. Do niedawna jednak ludzie nie dostrzegali, jak wielkie zalety ona tak naprawdę ma ? dopiero w ciągu ostatnich lat zaczęto prowadzić badania mające na celu udowodnienie ich pozytywnego wpływu na zdrowie człowieka.

Niezależnie od tego, czy słodka czy może bardziej wyrazista w smaku, papryka zawiera wiele naturalnych składników sprawiających, że jest doskonała dla naszego organizmu. Wiele z tych składników posiada właściwości utleniające, co oznacza, że są w stanie neutralizować wolne rodniki w ciele ? te z kolei uszkadzają komórki, dlatego też warto zająć się ich neutralizacją lub usuwaniem. Jako efekt tego papryka jest w stanie zapobiec lub zminimalizować efekty niektórych chorób ? podobnie do hormonów wiele składników pełni w cielę role ?posłańców?.

Każdy kolor papryki jest powiązany ze zgoła odmiennym rodzajem składników ? nie oznacza to jednak wcale, że któryś z rodzajów tego owocu jest zdrowszy od innego, ani tym bardziej że jeśli nie jemy odpowiedniego będziemy mogli zginąć. Każda z papryk jest zdrowa ? i to należy po prostu podkreślać.

chili-pepper

Oprócz wspomnianych składników ogólnych papryki posiadają wiele wartości odżywczych. Są jednym z najbogatszych źródeł witamin A i C (tej drugiej witaminy zawierają zresztą więcej niż sama cytryna). Zaledwie jedna szklanka papryki jest w stanie zapewnić aż 100% dziennego zapotrzebowania.

Aby zapewnić własnemu organizmowi jak najwięcej zdrowia, najlepiej jest zaopatrzyć się w najbardziej różnorodne rodzaje papryki. W ten sposób dostarczy się organizmowi nie tylko wspomnianych wcześniej witamin, ale także masy białka, błonnika, witaminy K oraz różnego rodzaju minerałów (na przykład manganu). Oto podstawowa lista witamin i najcenniejszych składników zawartych w papryce oraz ich pozytywnego wpływu na organizm człowieka:

  • Witamina A, która jest w stanie utrzymać dobry stan wzroku oraz odstraszyć infekcje,
  • Witamina C, która jest w stanie obniżyć ryzyko zachorowania na raka oraz zwiększyć odporność,
  • Witamina B6, która jest czynnikiem w znakomity sposób poprawiającym działanie reakcji wewnątrz ciała, wliczając te ściśle związane z pracą mózgu oraz funkcją odpornościową,
  • Likopen, który jest w stanie zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka okrężnicy
  • Beta-karoten również chroniący przed niektórymi rodzajami raka (w szczególności tym piersi).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *