Pieczarkowa lasagna mięsna
Składniki
- 1 opakowanie specjalnego makaronu (lasagne)
- 1 słoiczek przecieru pomidorowego
- 1 puszka pomidorów
- 1 kg mięsa mielonego
- 1 litr wody
- 20 dag pieczarek
- 20 dag sera żółtego (w dowolnej formie – pokrojony na plastry, starty itd)
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki mąki
- sól i pieprz
- chili (przyprawa)
- olej (do smażenia)
- pietruszka
- zioła do dekoracji
- oregano
- bazylia
Sposób przygotowania
Naszą cebulę kroimy w kostkę, a pieczarki w plastry – to wszystko smażymy na oleju na patelni. Dodajemy dobrze zmielone mięso, a następnie zalewamy wodą. Kroimy pomidory z puszki i dodajemy je do całości razem z przecierem pomidorowym. Dodajemy przyprawy (chwili, zioła, sól, pieprz) wedle uznania i smaku, a następnie gotujemy 15 – 20 minut. Robimy zaklepkę z mąki i dodajemy ją do gotującego się sosu – kontynuujemy gotowanie przez mniej więcej 10 minut. Wyjmujemy naczynie żaroodporne i wykładamy je surowym makaronem, a następnie zalewamy warstwą naszego mięsnego sosu. Czynność powtarzamy, przekładając makaron sosem trzy razy. Przed włożeniem do piekarnika i zapiekaniem w nim przez 20 minut w 200 stopniach Celsjusza doprawiamy ziołami oraz dodajemy na wierzch pokrojony lub starty ser żółty. Po wyjęciu możemy przyozdobić dowolnymi ziołami.
dzięki Tobie mąż jest zachwycony każdym obiadem w naszym domu:)