Pieczarkowa lasagna mięsna

Składniki

  • 1 opakowanie specjalnego makaronu (lasagne)
  • 1 słoiczek przecieru pomidorowego
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 kg mięsa mielonego
  • 1 litr wody
  • 20 dag pieczarek
  • 20 dag sera żółtego (w dowolnej formie – pokrojony na plastry, starty itd)
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki mąki
  • sól i pieprz
  • chili (przyprawa)
  • olej (do smażenia)
  • pietruszka
  • zioła do dekoracji
  • oregano
  • bazylia

Sposób przygotowania

Naszą cebulę kroimy w kostkę, a pieczarki w plastry – to wszystko smażymy na oleju na patelni. Dodajemy dobrze zmielone mięso, a następnie zalewamy wodą. Kroimy pomidory z puszki i dodajemy je do całości razem z przecierem pomidorowym. Dodajemy przyprawy (chwili, zioła, sól, pieprz) wedle uznania i smaku, a następnie gotujemy 15 – 20 minut. Robimy zaklepkę z mąki i dodajemy ją do gotującego się sosu – kontynuujemy gotowanie przez mniej więcej 10 minut. Wyjmujemy naczynie żaroodporne i wykładamy je surowym makaronem, a następnie zalewamy warstwą naszego mięsnego sosu. Czynność powtarzamy, przekładając makaron sosem trzy razy. Przed włożeniem do piekarnika i zapiekaniem w nim przez 20 minut w 200 stopniach Celsjusza doprawiamy ziołami oraz dodajemy na wierzch pokrojony lub starty ser żółty. Po wyjęciu możemy przyozdobić dowolnymi ziołami.

lasagna1

Komentarze

  1. j_na pisze:

    dzięki Tobie mąż jest zachwycony każdym obiadem w naszym domu:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *