Pierogi z ciemnej mąki – szybki przepis
Pierogi z ciemnej mąki to idealny sposób na cieszenie się dietetyczną wersją tradycyjnego dania kuchni polskiej. Sprawdź, jak przygotować pierogi bez glutenu i zaskocz wszystkich nową odsłoną codziennego obiadu!
Doskonale smakują pierogi z mąki żytniej, pierogi z mąki razowej oraz dość specyficzne w smaku pierogi z mąki gryczanej. Z ciemnej mąki przygotujesz też naleśniki pełnoziarniste, które zyskają na wartościach odżywczych i staną się doskonałym daniem na tani obiad.
Pierogi z mąki pełnoziarnistej – składniki:
- Dowolna pełnoziarnista mąka do pierogów – 2 szklanki
- 2 całe jaja
- ¾ szklanki mąki
- Łyżka oleju
- Szczypta soli
Farsz:
- Kostka twarogu półtłustego
- Świeży szczypiorek
- Sól i pieprz do smaku
- 1 żółtko
Sposób przygotowania:
Twaróg rozgnieć widelcem, dodaj posiekany szczypiorek, żółtko i całość wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem (opcjonalnie rozgniecionym ząbkiem czosnku).
Na stolnicę wysyp mąkę, dodaj jajka i olej – wyrób sprężyste ciasto. Z ciasta wykrawaj krążki. Na każdym wyłóż zrobioną łyżeczki z sera kulkę (w zależności od wielkości szklanki, którą wykrawasz ciasto możesz dać więcej farszu). Gotowe pierogi gotuj około 10 minut w osolonej wodzie. Podawaj polane stopionym masłem.
Smacznego!
Dodaj komentarz