Pierogi z ciemnej mąki – szybki przepis

Pierogi z ciemnej mąki to idealny sposób na cieszenie się dietetyczną wersją tradycyjnego dania kuchni polskiej. Sprawdź, jak przygotować pierogi bez glutenu i zaskocz wszystkich nową odsłoną codziennego obiadu!

Doskonale smakują pierogi z mąki żytniej, pierogi z mąki razowej oraz dość specyficzne w smaku pierogi z mąki gryczanej. Z ciemnej mąki przygotujesz też naleśniki pełnoziarniste, które zyskają na wartościach odżywczych i staną się doskonałym daniem na tani obiad.

Pierogi z mąki pełnoziarnistej – składniki:

  • Dowolna pełnoziarnista mąka do pierogów – 2 szklanki
  • 2 całe jaja
  • ¾ szklanki mąki
  • Łyżka oleju
  • Szczypta soli

Farsz:

  • Kostka twarogu półtłustego
  • Świeży szczypiorek
  • Sól i pieprz do smaku
  • 1 żółtko

Sposób przygotowania:

Twaróg rozgnieć widelcem, dodaj posiekany szczypiorek, żółtko i całość wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem (opcjonalnie rozgniecionym ząbkiem czosnku).

Na stolnicę wysyp mąkę, dodaj jajka i olej – wyrób sprężyste ciasto. Z ciasta wykrawaj krążki. Na każdym wyłóż zrobioną łyżeczki z sera kulkę (w zależności od wielkości szklanki, którą wykrawasz ciasto możesz dać więcej farszu). Gotowe pierogi gotuj około 10 minut w osolonej wodzie. Podawaj polane stopionym masłem.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *