Pomarańczowa sałatka i sałatka z cukinii

6978382359_8f32e54c5d_b-625x416

Dziś mam dla Was dwa przepisy na dwie zupełnie różne sałatki – z pomarańczy i cukinii. Obie przygotowuje się bardzo szybko, są zdrowe i po prostu lekkie. Smacznego!

Pomarańczowa sałatka

  • 1 pomarańcza
  • 2 łyżki końcówek kakao
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki octu balsamicznego
  • 2 szklanki świeżego szpinaku
  • sól i pieprz

Ostrożnie wycinamy skórkę pomarańczy, zbierając tak dużo białego meszku, jak to tylko możliwe. Tniemy pomarańczę na plasterki.

W małej misce dodajemy szpinak i umieszczamy plasterki pomarańczy na górze. Posypujemy końcówkami kakao oraz polewamy oliwą z oliwek i octem balsamicznym.Pieprzymy i solimy do smaku, a następnie natychmiast zjadamy.

6978354979_015e3711c7_b-625x416

 

Sałatka z cukinii

  • 2 małe cukinie
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 3 łyżki świeżych ziół – pokrojonych
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny

Ja użyłam mięty i bazylii do przygotowania tej sałatki. Używając ostrego noża kroimy cukinię na bardzo cienkie plasterki. Następnie maczamy całą cukinię w oliwie z oliwek i soli oraz pieprzu.

Na gorącej patelni (lub grillu) grillujemy cukinię, aż pojawią się czarne znaki – około 30 sekund. Następnie przewracamy i powtarzamy czynność na drugiej stronie cukinii.

Wrzucamy grillowaną cukinię do miski ze świeżymi owocami i wciskamy cytrynę. Próbujemy i dodajemy więcej soli / cytryny, jeżeli taka ilość nie odpowiada naszym smakom.

6832226624_588bc37385_b-625x465

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *