Pomarańczowa sałatka i sałatka z cukinii

Dziś mam dla Was dwa przepisy na dwie zupełnie różne sałatki – z pomarańczy i cukinii. Obie przygotowuje się bardzo szybko, są zdrowe i po prostu lekkie. Smacznego!
Pomarańczowa sałatka
- 1 pomarańcza
- 2 łyżki końcówek kakao
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki octu balsamicznego
- 2 szklanki świeżego szpinaku
- sól i pieprz
Ostrożnie wycinamy skórkę pomarańczy, zbierając tak dużo białego meszku, jak to tylko możliwe. Tniemy pomarańczę na plasterki.
W małej misce dodajemy szpinak i umieszczamy plasterki pomarańczy na górze. Posypujemy końcówkami kakao oraz polewamy oliwą z oliwek i octem balsamicznym.Pieprzymy i solimy do smaku, a następnie natychmiast zjadamy.
Sałatka z cukinii
- 2 małe cukinie
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 3 łyżki świeżych ziół – pokrojonych
- sól, pieprz
- sok z cytryny
Ja użyłam mięty i bazylii do przygotowania tej sałatki. Używając ostrego noża kroimy cukinię na bardzo cienkie plasterki. Następnie maczamy całą cukinię w oliwie z oliwek i soli oraz pieprzu.
Na gorącej patelni (lub grillu) grillujemy cukinię, aż pojawią się czarne znaki – około 30 sekund. Następnie przewracamy i powtarzamy czynność na drugiej stronie cukinii.
Wrzucamy grillowaną cukinię do miski ze świeżymi owocami i wciskamy cytrynę. Próbujemy i dodajemy więcej soli / cytryny, jeżeli taka ilość nie odpowiada naszym smakom.
Dodaj komentarz