Porady kulinarne
Jakie produkty i w jakim celu można przechowywać w pojemnikach na żywność
Często kupujemy pod wpływem impulsu, i nie chodzi tu jedynie o zakup butów czy kosmetyków, ale również żywności. Wiadomo, że obecnie sklepy spożywcze znajdują się praktycznie na każdej ulicy i są czynne nawet w niedzielę, dlatego też większość z nas nie robi już ogromnych zapasów spożywczych. Jednak zdarza się, że czasem wchodzimy do sklepu z “pustym żołądkiem” i kupujemy wtedy bardzo dużo produktów. Później okazuje się, że domownicy nie zdążyli zjeść wszystkiego, a zepsutą żywność trzeba wyrzucić do kosza na śmieci.
Jakie wino do czego
Jakie wino kupić? Osoby, które często przebywają w restauracjach doskonale zdają sobie sprawę z tego, jak ważny jest wybór napoju, z którym następnie będą spożywać posiłek. Zazwyczaj idąc do restauracji nie należy się spodziewać, że będziemy pili herbatę czy colę ? wtedy najczęstszym wyborem jest bowiem wino.
Z innej kategorii: Przepis kasza jaglana na śniadanie
Niestety w dzisiejszych czasach jego wybór nie jest tak łatwy, zwłaszcza, iż istnieje wiele rodzajów tego trunku. Jak zatem osoba, która nie jest koneserem i nie interesuje się przesadnie winem powinna poradzić sobie w tej sytuacji, zwłaszcza, gdy na obiad zaprosiła znajomych i nie chce wypaść niezręcznie?
Jak zrobić zakwas na chleb?
Jak zrobić dobry zakwas na chleb? Każda osoba, która zamierza upiec swój własny pyszny domowy chleb powinna doskonale wiedzieć, czym jest zakwas na chleb domowy ? jest on bowiem składnikiem, który sprawia, że chlebek można w ogóle przygotować i że posiada on swojski smak, jest chrupiący oraz posiada długi termin ważności.
Jak zrobić zakwas na chleb żytni
Co najważniejsze, zakwas czyni chleb zupełnie pozbawionym chemii, w przeciwieństwie do wypieków możliwych do zakupienia w piekarni, upieczonych na bazie przepełnionych chemikaliami drożdży spożywczych. Jak widać warto zainteresować się przygotowaniem własnego zakwasu, zwłaszcza, że postępując według naszych wskazówek nie ma możliwości, by zrobić to źle.
Gotowanie jaj na miękko
Często zdarza się, iż jajko nam pęknie – niestety, produkt ten jest bardzo podatny na tego typu uszkodzenia. Gdy już się tak stanie, zazwyczaj pierwsze, co przychodzi nam na myśl to jajecznica. Wcale jednak nie jest to nasza jedyna opcja – pęknięte jajko możemy ugotować również na twardo, jeżeli oczywiście zastosujemy pewien prosty trik.
Jak suszyć owoce?
Jak wiadomo, najzdrowszą przekąską na świecie są suszone owoce. Nie tylko zachowują one pełnię swoich właściwości, ale też smakują słodko i są bardzo pożywne. Wcale nie trzeba kupować ich w sklepach, gdzie mogą być dość drogie – zawsze można zdecydować się na samodzielne ich wysuszenie.
Jak na dłużej zachować świeżość bananów?
Kupując banany z pewnością zauważyliśmy, iż mają tendencję do szybkiego psucia się. Często już po jednym dniu nie nadają się do spożycia. Co zatem, gdy kupiliśmy ich tak dużo, że nie będziemy w stanie zjeść ich w tak krótkim okresie czasu? Otóż istnieje sposób na zwiększenie ich przydatności do spożycia.
Świeże masło bez lodówki
Każdy, kto ma do czynienia z gotowaniem doskonale zdaje sobie sprawę, iż masło jest produktem, który trzeba trzymać w lodówce, a przynajmniej wtedy, gdy chce się zachować jego odpowiednią świeżość. Niestety nie zawsze mamy dostęp do lodówki – czy to wtedy, gdy jesteśmy na wyjeździe, czy też wtedy, gdy nasz sprzęt po prostu się nam popsuje. Co wtedy możemy zrobić, żeby móc cieszyć się z wysokiej jakości masła?