Porady kulinarne

Jak prawidłowo jeść spaghetti?

Często w restauracjach i u znajomych przychodzi nam jeść jedną z najpopularniejszych włoskich potraw – spaghetti. Jest to danie dość popularne w Polsce, jednakże sprawiające sporo kłopotów osobom, które chcą się zachowywać kulturalnie przy jedzeniu. Podczas gdy w domowej atmosferze nasz sposób jedzenia może być luźniejszy, na bardziej oficjalnych i ważnych imprezach musimy już zwrócić uwagę na to, jak jeść makaronowy przysmak.

Ile gotuje się ziemniaki

Ziemniaki są jednym z najpopularniejszych składników polskich obiadów. Dodaje się je do wszystkiego – zup, drugich dań, często stosuje się je na różnego imprezach. Jak zatem ugotować je, by nie tylko nie straciły swojego unikalnego smaku, ale też by były jak najbogatsze w wartości odżywcze?

Ziemniaki gotowane w mundurkach

Oczywiście przedstawiony tutaj sposób prezentuje tylko jedną metodę – a tych jest mnóstwo, uwierzcie.

Jak ugotować jajko na twardo?

Jajko na twardo to jedna z najprostszych do przygotowania, a zarazem najpyszniejszych rzeczy na świecie. Jego przygotowanie zajmuje maksymalnie dziesięć minut, co czyni go najlepszym sposobem na udane śniadanie ? nawet jeśli nieco zaspaliśmy czy ?już jesteśmy spóźnieni?. Jak zatem przygotować jajko (lub jajka ? ilość każdy dobiera indywidualnie!) na twardo?

Jak trzeć chrzan bez łez?

Chrzan we wspaniały sposób uzupełnia wszelkie dania mięsne, sałatki i nie tylko ? niestety, przy przygotowywaniu potraw zawierających go często spotykamy się z zasadniczym problemem ? mianowicie łzami. Podobnie, jak cebula chrzan ma właściwości, które przyprawiają nas o płacz. Istnieje jednak kilka sposobów na to, by ulżyć naszym oczom i poradzić sobie z płaczem.

Jak obrać gorące jajko?

Często zdarza się tak, że musimy przygotować jajko na twardo w bardzo krótkim okresie czasu ? czy to w sytuacji, kiedy zaspaliśmy i musimy zjeść coś ?na szybko?, czy też tuż przed przyjęciem, kiedy zostawiliśmy jajko na sam koniec. Wtedy zazwyczaj spotykamy się z jednym problemem ? podczas gdy samo przygotowanie jajka na twardo nie zajmuje dużo czasu, trzeba stracić kilkanaście minut na to, by ostygło. Jest bowiem zbyt gorące, by utrzymać je w ręku i obrać. Jak zatem skrócić okres oczekiwania i szybko sobie z tym poradzić?

Jak odpowiednio przechowywać mięso?

Mięso jest podstawowym składnikiem diety większości ludzi. Aby jednak móc długo cieszyć się z zakupionej cielęciny, wołowiny czy jakiegokolwiek innego jego rodzaju, należy je odpowiednio przechowywać. W jaki sposób robić to, by zachować jego świeżość przez jak najdłuższy czas?

Jak ugotować jajko na twardo

Jednym z najpopularniejszych i najprostszych pomysłów na śniadanie jest ugotowanie jajka na twardo. Cały proces trwa zaledwie kilka minut, a zatem doskonale sprawdza się w sytuacjach kryzysowych – czy to kiedy zaśpimy do pracy, czy też po prostu wtedy, gdy będziemy zbyt zmęczeni by przygotować coś bardziej wykwintnego. Jak zatem ugotować jajko? Poniżej szczegółowa instrukcja!